A Komáromi Nyár rendezvénysorozat a társadalmi élet különféle területeiről sokszínű programot foglal magába. Ezek közé sorolható az elmúlt szombaton megtartott Kézműves Vásár is, a Visit Danube – turisztikai tájékoztató központ, valamint a Wine Garden – borászati vendéglátó egység szervezésében.

 

A vásár a Komáromi Erőd VI. Bástyájának belső udvarában került megrendezésre, közvetlenül a nagy kerthelyiséggel rendelkező Wine Garden szomszédságában. A hangulatos hely vásári sátraiban nagyon sok különleges és jó minőségű árut láthattunk, melyeket régiónk kézművesei kínáltak.

 

A legelső vásári asztalkánál a Nagysurányból érkezett Házi szappanok műhelyének illatozó, bőrkímélő termékeiből válogathattunk. Közvetlenül mellette a karvai AF Manufaktúra saját kertjének terméséből előállított, magas vitamintartalmú, különleges összetételű lekvárokat, szörpöket hozott a piacra. Az egészséges finomságok bogyós termésekből, sárgabarackból, eperből, zöld dióból készültek, ezek mellett kínáltak még homoktövis termékeket, valamint az örmény eredetű zakuszkát is.

 

 hirdetes_810x300  
Nagysurányi házi szappan.
AF Manufaktúra, Karva.

 

A következő sátorban szintén ezerféle ételkülönlegesség kínálta magát, ahol a nagymegyeri Burning Angel Chili díjnyertes csili szószait kóstolhatták végig az érdeklődők. Népszerűnek bizonyult a marcelházi Tökmagmánia egyetemista korú vállalkozója is, aki 14 évesen fogott hozzá előbb a tökmag, majd pedig a saját készítésű tökmagolaj és dióolaj árusításához.

 

Tökmagmánia, Marcelháza.

 

A komáromi NoMini kézműves standjánál mesebeli bábuk világába került a szemlélődő, melyeknek a finom fogású figuráit horgolással készíti alkotójuk. Gyermekek szemével csodás birodalomnak tűnhetett a stand, és némelyik már boldogan szorongatta magához a megkapott vásárfiát. A kislányos anyukákat örvendeztette meg a Dalma’s Papillo-Accessories kiváló minőségű anyagból készült ízléses gyermekruházata.

 

NoMini
Dalma – gyermekruházat.

 

A már közismertté vált gadóci Green Plantation manufaktúra ismét tucatnyi különleges, hazai pörkölésű kávét hozott a piacra.  Igaz, hogy az áru Afrikából és Dél-Amerikából származik, viszont a vállalkozók frissen betakarított termésként szállítják hozzánk, és itthon dolgozzák fel. A kávé rajongói minden bizonnyal elégedettek lehettek az itt megvásárolt termékkel.

 

Green Plantation – Kávé.

 

A környezettudatos vásárlók, a természetvédők nagyra értékelik a komáromi Maja Planet méhviaszos csomagoló kendőit, ami a háztartásokban kiváló alternatívája a műanyag csomagoló eszközöknek. A viaszos vászon már nagyanyáink korában is kedvelt konyhai kellék volt. A méhviaszos kendőkhöz hasonlóan szintén a környezettudatos vásárlók igényeit elégítették ki a NAKO Craftroom termékei, akik újrahasznosított textíliából készítik a testápolásban, a szépítkezésben, a háztartásban, a csomagolásban használható eszközeit.

 

Maja Planet – méhviaszos csomagolók.

 

A piac egyik különlegességének számított a Patról érkezett Mákkirályság, azaz a Pemak. A község lakói, valamint az arra utazók nyár elején megtapasztalhatják, hogy a mákültetvények gyönyörű, lilás árnyalatú virágmezőkbe borítják az egész környékét. Az őstermelők rengeteg mákfajtát termesztenek, a celofán tasakokban nagyon jól mutattak a sötétkék, a világoskék a szürkés és a fehér színű apró magvak. Mindezek mellett a prémium minőségű, mákból készült termékeket is kínáltak, például apró teasüteményeket, melyek táplálóak és egészségesek.

 

Ismét nagy sikert arattak a komáromi FehérKE, vagyis Fehér Erzsébet művészi szintű, különösen szép gyöngyből fűzött ékszerei. Az egyedi készítésű, változatos darabok a legfinomabb ízlést is kielégíthetik, kedvező árai mellett a hölgyek megajándékozására is alkalmasnak bizonyult. A kézműves piac legifjabb mesterének tekinthető a csallóközaranyosi Handmade Jewellery gyöngyfűző, akinek karkötői szintén bámulatba ejtették a vásározókat.

 

FehérKE gyöngy ékszerei.
Handmade – karkötők.

 

Újdonságnak számítottak a piacon az INKA – alsóhatári keramikus mester, egyben gyümölcsszörp-készítő szemet gyönyörködtető, valamint gusztusos termékei.

 

Alsóhatári kerámia, valamint szörpök.

 

A madari dombok édes-zamatos nedűjét hozta el a Szabó Méhészet, akik a méz sokfélesége mellett nagyon finom hideg mézborokat is kínáltak. Hasonló felhozatallal érkezett Köbölkútról a VI. bástyai vásárba a Boróka márkanevet viselő méhész, finom, ízesített termékeivel.

 

Szabó méhészet – Madar.

 

Mint a példa mutatja, sokféle hasznos dologgal foglalkoznak régiónk kézművesei, nem feltétlenül szükséges tehát a nagy üzletláncok külföldi árukínálatából válogatnunk.

 

A hangulatos környezetben megrendezett vásár látogatóinak lehetőségük nyílott betérni a Wine Garden – borászati vendégfogadó kerthelységébe, ahol ásványvízzel, üdítővel, borkülönlegességekkel olthatták szomjukat, az esti órákban pedig a Zalaba Winery borkóstolója fokozta a jelenlévők örömeit.

 

A ragyogó nyári idő is hozzásegített a rendezvény sikeréhez, aki kilátogatott, minden bizonnyal jól érezte magát, és talált kedvére való vásárfiát …

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.