„Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon,

még ha megöregszik, akkor sem tér el attól”.

(Példabeszédek könyve 22,6)

 

 hirdetes_300x300  

Augusztus 30-án, vasárnap adták át Somorján a Kiskakas névre keresztelt magyar nyelvű óvodát és bölcsődét.

 

Az átadó ünnepséget Bucsuházy István, a Somorjai Református Egyházközség főgondnoka nyitotta meg köszöntő beszédével, majd átadta a szót Dr. Grezsa Istvánnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosnak.

 

Gyülekező a bölcsőde és az óvoda előtt.
A névadó „Kiskakas”.

 

A miniszteri biztos beszédében kiemelte, hogy az új óvodákat a jövőnek építik, a jövőt pedig úgy lehet építeni, hogy az elmúlt száz év magányának véget vetve, előre kell tekinteni és meghaladni azt, ami történt.

 

„Ez az óvoda azt üzeni, hogy valóban véget ért a száz év magyar magány, újra a gyarapodás útjára léptünk, újra egy nemzeti közösséget szervezünk. Itt a Felvidéken pedig azt üzeni, hogy legyen bármiféle politikai ellentét vagy éppen kudarc a magyarság (ennél) messzebbre mutató közösséget alkot”

 

– jelentette ki Grezsa István.

 

Az intézmény főbejárata előtt elmondott köszöntők után Grezsa István miniszteri biztos, György András somorjai református lelkipásztor, Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, valamint Komzsík Diana, a Kiskakas Bölcsődés és Óvoda intézményvezető-igazgatója átvágta a megnyitást jelképező szalagot.

 

Az intézmény megnyitását jelképező szalag átvágása.

 

Az intézmény belső udvarában zajló istentisztelet elején Komzsík Diana szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, nagy nap ez számukra, hiszen néhány héttel ezelőtt még az is kérdéses volt, hogy a minisztérium megadja-e az engedélyt az óvoda indítására. Szerencsére az engedély megadatott, így szeptember 2-án 39 gyermek kezdi meg az óvodalátogatást, a további 9 gyermek pedig – akik később töltik be a harmadik életévüket – januárban csatlakozik.

 

Az igazgató asszony elmondása szerint nagy hangsúlyt fognak fektetni az identitástudat megerősítésére, illetve a magyar mesevilág, népzene, néptánc, mondókák, versek és gyermekjátékok tanítására.

 

Komzsík Dianának, a Kiskakas Bölcsődés és Óvoda intézményvezető-igazgatójának beszéde.

 

Orosz Csaba, Somorja város polgármestere szerint a somorjai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola szomszédságában létrehozott óvoda azt sugallja, hogy a somorjai magyar közösség képes értéket megteremteni, megőrizni és továbbadni.

 

Orosz Csaba, Somorja város polgármesterének köszöntője.

 

A résztvevők közös éneke után Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SZRKE) püspökhelyettese vettet át a szót, aki kihangsúlyozta, köszönet illeti azoknak az embereknek a munkáját, akik az anyaország irányából szívvel-lélekkel dolgoznak azon, hogy minél több felvidéki magyar kisgyermek jusson magyar bölcsődébe és óvodába. Géresi azt is hozzátette, reményeik szerint ezek a gyeremekek magyar általános- és középiskolákban folytatják tovább tanulmányaikat.

 

Pillanatkép.
A gyerekek zenés-énekes műsora.

 

A gyerekek zenés-énekes műsora után Fazekas László református püspök és György András somorjai református lelkész igehirdetése következett. A somorjai lelkipásztor kiemelte, hogy a Somorjai Református Egyházközség Kiskakas Bölcsődéjének és Óvodájának az alapköve azért van a föld fölött, hogy mindenki lássa, miért vagyunk még Somorján.

 

György András, somorjai református lelkipásztor igehirdetése.

 

„Ha Eger elesik, nem állhat meg se Miskolc, se Kassa. Jól ismert idézet. Az Egri csillagokból Dobó István várkapitány egyértelmű utalása arra, hogy Eger végvár. Pozsony elesett, elesett Szenc is, Somorja még végvár. Hogy mitől váltunk Somorján végvárrá? Miért nézünk erre a bölcsődére és óvodára úgy, mint ennek a végvárnak az egyik bástyájára? Ezért a kőért. Mert csak rövid ideje annak, hogy megkönyörült rajtunk az Úr, meghagyott belőlünk egy maradékot, adott nekünk egy talpalatnyi földet a szent helyén, s visszaadta szemünk ragyogását. (…) Ha ennyire jóindulatú, ennyire precízen figyelmes, hogy még a szemeink ragyogására is gondja van, akkor mégiscsak jobb lélekben leborulva megköszönni, hogy Somorján még otthon van a magyar”

 

– mondta felrázó erejű igehirdetésében György András.

 

Az igehirdetés után a jelenlévők közösen imádkozták el a Miatyánkot, majd Myjavec Pál, római katolikus plébános és Fördős Jana somorjai evangélikus lelkésznő is megáldotta az új magyar nyelvű bölcsődét és óvodát.

 

Myjavec Pál, somorjai római katolikus plébános beszéde.
Fördős Jana, somorjai evangélikus lelkésznő beszéde.

 

A nemzeti imádság eléneklése és Fazekas László református püspök áldása után a szervezők minden résztvevőt szeretetvendégségre invitáltak az újonnan átadott bölcsőde és óvoda épületébe.

 

További fotók az ünnepségről:

 

A bölcsőde és az óvoda épülete.
Az udvar.
A somorjai Kiskakas Bölcsőde és Óvoda alapköve.
Érdeklődők az alapkőnél.
Az intézmény névadóját szimbolizáló torta.
Grezsa István miniszteri biztos kezdi meg a torta felszeletelését.
A bölcsőde belső helyiségei.
A bölcsőde belső helyiségei.
A bölcsőde belső helyiségei.
Az óvoda belső helyiségei.
Az óvoda belső helyiségei.
Az óvoda belső helyiségei.
Horgolt zöldségek.
A hét süntestvér.
Kesztyűbábok.

 

Németh Takács Henrietta

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.