Nívós eseménynek lehettek részesei az érdeklődők augusztus 21-én a csallóközi városban. A polgármesteri tevékenységét fiatalos lendülettel végző Holényi Gergő ugyanis átadta a polgármesteri kitüntetéseket.

 

A díjazottak többsége hosszú idő óta rendszeres résztvevője Nagymegyer közéletének. Volt köztük áldozatos közösségszervező, figyelemreméltó pedagógus, magánvállalkozó, kitartó sportoló, vagy éppen önfeláldozó egészségügyi dolgozó.

 

Holényi Gergőt a polgármesteri díjakról faggattuk.

 

 hirdetes_300x300  

A nagymegyeri XXX. Szent István Napokon kiosztották a polgármesteri kitüntetéseket. Kik döntenek a díjazottakról és mi alapján?

 

Mivel polgármesteri díjról van szó, én döntöttem kitüntetettekről, természetesen kikérve mások véleményét is. Az adott személyek életművét és cselekedeteit vettem figyelembe.

 

Mi volt a kitüntetések célja?

 

Elsősorban az, hogy olyan emberekre hívjam fel a figyelmet, akik 20-30 éve közmunkát végeznek a városért. Legyen szó a sport, az egészségügy, az oktatás, vagy épp a kultúra területeiről. Az elmúlt évtizedekben ezek a személyek nem voltak kiemelve, és köszönetet sem kaptak az elvégzett munka után.

 

Miért éppen a Szent István Napokon került sor a kitüntetési ünnepélyre?

 

Azért, hogy rangja legyen az eseménynek, és több embernek meg tudjuk mutatni azokat a személyeket, akik fáradhatatlanul önkéntes munkát végeztek városunkban.

 

A jövőben mindenképpen szeretném ezt a nagymegyeri Szent István Napokhoz kötni.

 

 

Kik részesültek idén polgármesteri kitüntetésben?

 

Többek között vöröskeresztes, sport/oktatás/kultúra területeken tevékenykedők, egészségkárosultak szervezetéből is ki lettek emelve személyek, akik töretlenül és odaadóan végzik munkájukat.  Láthatatlanul, a háttérből járultak hozzá ahhoz, hogy az elmúlt 20-30 évben változatos kulturális és sportélet volt Nagymegyeren. Pénzt, anyagot, embert, munkát, időt nem kímélve. Sokan a háttérből végezték a feladatokat Nagymegyer város javára.

 

Mikor dőlt el, hogy kik lesznek a kitüntetettek?

 

Több, mint két hónapja kezdtem összeállítani a jegyzéket. Ez idő alatt tájékozódtam, kik érdemelnek kitüntetést. Két héttel a rendezvény előtt (amikor már úgy láttuk, hogy a rendezvényt meg tudjuk tartani) véglegesítettem a kitüntetést érdemlők jegyzékét. Akkor került összeírásra, s lettek az érintettek kiértesítve levélben. A javasolt személyekre vonatkozóan a lakosoktól és a városban működő szervezet képviselőitől is kértem tanácsot.

 

Az idei kitüntetett személyek között többnyire nagymegyeriek vannak, ám kivételt képez Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke. Neki milyen kötődése van a városhoz?

 

Igen, a 13 kitüntetett személyből 12-en nagymegyeriek, a tizenharmadik pedig Boris Kollár. Igazság szerint Boris Kollár házelnök úrnak eddig nem volt kötődése Nagymegyerhez. Az elmúlt egy évben viszont kialakult egy jó viszony Kollár úrral, és amióta személyesen ismerem őt, úgy állt a nagymegyeri és a magyar problémákhoz, ahogy elvárnánk akár egy magyar politikustól is. Ha volt szerencsénk személyesen találkozni vagy akár telefonon beszélni, nem zárkózott el a segítségnyújtástól. Érdeklődik a magyarok problémái iránt, érdeke a Csallóköz felzárkóztatása is, s akármivel fordulunk hozzá, nyitott volt felénk.

 

 

Ön szerint tudta, mit jelent a magyarok számára június 4-e?

 

Szerintem igen. Június 4-én a parlamenti ülés szünetében megakadályozta, hogy néhány szlovák politikus elénekelje a szlovák himnuszt azon a napon, amikor mi magyarok Trianonról emlékeztünk meg. Ha nem is volt tudatos cselekedet, ez mindenképp egy gesztus volt felénk, magyarok felé.

 

 

Elmondta, hogy  ezt a gesztust egyfajta magyarok felé való nyitásként értelmezi. Ön miképp viszonyul ehhez?

 

A június 6-án tartott megemlékezésen is elmondtam, hogy bár 100 éve élünk itt, de meggyőződésem, hogy új alapokra, eszmékre van szükség, hiszen az ellenségeskedés nem visz előbbre bennünket. Csak az együttműködés segíthet, a megbocsájtás és a másik elfogadása. Mint mondtam, szerintem Boris Kollár is ebből kifolyólag nyitott a magyarság felé, ezért köszönetem jeléül a jogomban álló díjat odaajándékoztam neki.

 

Azóta már tudjuk, hogy a szlovák kormányfő is sikeresen aláírta a Csemadokkal való együttműködést. Ezzel is biztosítják a magyar kultúra létét, jogosultságát és fejlődését. Ezt a díjat is ennek a nyitányának szánom, hogy nyissunk végre a szlovák politikusok felé. Nagymegyer polgármestereként, magyar lelkű emberként, úgy éreztem, ez a legkevesebb, hogy ilyen polgármesteri kitüntetést megkapott.

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.