Pongrác
  • HUF: 358.96
  • USD: 1.22
  • 12 °C
  • 16 °C
Kultúra

A testvériség fontosságáról beszélt Ferenc pápa karácsonyi üzenetében

„Legyen a karácsony mindnyájunk számára alkalom, hogy újra felfedezzük a családot mint az élet és a hit bölcsőjét".

Nyitókép: Reuters

 

Minden korábbinál nagyobb szükségünk van a testvériségre – hangoztatta virtuális karácsonyi üzenetében pénteken Ferenc pápa, emlékeztetve az ökológiai válságra és a világjárvány által súlyosbított gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségekre.

 

A koronavírus-világjárvány miatt a Szent Péter-bazilika központi lodzsája helyett a lodzsa üvegajtajai mögött található, úgynevezett áldási teremben elmondott üzenetében a katolikus egyházfő a legsérülékenyebbek, a betegek, a koronavírus-járvány miatt állásukat elvesztők és a karantén hónapjai alatt családi erőszakot elszenvedő nők melletti szolidaritásra szólított fel.

 

A pápa egyebek mellett hangsúlyozta, hogy az új koronavírus okozta Covid–19 betegség elleni védőoltást mindenki számára elérhetővé kell tenni, különös tekintettel a legsérülékenyebb csoportokra.

 

Újítsa meg Isten fia a politikai és kormányzati vezetőkben a nemzetközi együttműködés szellemét, az egészségügyi gondoskodással az élen, hogy mindenki megkapja a védőoltásokat és a kezelést. Egy olyan kihívással szemben, amely nem ismer határokat, nem emelhetünk falakat.

 

„Mindnyájan ugyanabban a csónakban evezünk”

 

– mondta a pápa, aki imádkozott a koronavírus-világjárvány sújtotta emberekért, közöttük a karantén miatt családi erőszakot elszenvedő nőkért is.

 

 

Ferenc pápa megemlékezett a háborúk áldozatairól és a  válság sújtotta területeken élőkről, békét és fegyverszünetet szorgalmazva a világ számos országában, így Szíriában, Líbiában, Jemenben, Hegyi-Karabahban, Dél-Szudánban, Nigériában és Irakban, valamint szorgalmazta Izrael és a palesztinok közötti békekötést.

 

A pápa szót ejtett a családi találkozások nehézségeiről is a járvány közepette.

 

„Gondolatom e pillanatban a családok felé száll, azokhoz, akik nem tudnak most találkozni, mert otthon kell maradniuk”

 

– mondta.

 

„Legyen a karácsony mindnyájunk számára alkalom, hogy újra felfedezzük a családot mint az élet és a hit bölcsőjét, a befogadó szeretet, a párbeszéd, a megbocsátás, a testvéri szolidaritás és a megosztott öröm, az egész emberiség békéjének forrását”

 

– mondta, mielőtt kellemes karácsonyt kívánt mindenkinek.

 

Olaszországban a koronavírus-járvány miatt országos karantén van érvényben a karácsonyi és újévi ünnepek idején, így a Szent Péter tér és -bazilika sem látogatható a pápai szertartások idején.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket