Nyitókép: SITA

 

Négymillió euróban fog kerülni a felújítási fázis második szakasza a szepesi várban.

 

A felújítási fázis második szakaszában a kritikus állapotban lévő román stílusú palotát és a nyugati palotákat szeretnék rekonstruálni, ugyanis a vár egyes részeit az összeomlás fenyegeti.

 

 hirdetes_300x300  

A Szlovák Nemzeti Múzeum már kiírta a közbeszerzést a több mint három évet igénybe vevő építészeti munkálatok kivitelezésére.

 

A kormány 2019-ben, Késmárkban ötmillió eurót hagyott jóvá a paloták felújítására.

 

Az elmúlt években zajló rekonstrukció első fázisában bevezették a vár felső részébe a közműhálózatokat, hiszen a víz és az energia eddig csak a középső udvarig volt elérhető. Ezenkívül felújították a Kapitányházat is, ahol az alkalmazottak számára sikerült kialakítani helyiségeket.

 

Fotó: SITA

 

A munkálatok befolyással lesznek a vár látogatottságára

 

A felújítás második fázisában a nyugati palotákat és a kápolnákat fogják helyreállítani, ezenkívül a felső udvart és a román stílusú palotát is rekonstruálni fogják. A felújítási munkálatok után a palotát meg fogják nyitni a nyilvánosság előtt, erre ugyanis a rossz állapota miatt eddig nem volt lehetőség.

 

Dáša Uharčeková Pavúková, a lőcsei Szepesi Múzeum alkalmazottja szerint a munkálatok minden bizonnyal befolyással lesznek a vár látogatottságára, amit minden bizonnyal korlátozni fognak.

 

A szepesi vár Közép-Európa egyik legnagyobb várkomplexuma, 1993-tól a Világörökség része.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.