Újra be lehet majd járni a Mediciek titkos átjáróját Firenzében - Körkép.sk
Kultúra

Újra be lehet majd járni a Mediciek titkos átjáróját Firenzében

A 10 millió eurós projekt eredményeként az átjárót újra megnyitják, immár a széles nagyközönség előtt.

Nyitókép: initalia.virgilio.it

 

Húsvét után kezdődik Firenzében a Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó felújítása.

 

A 10 millió eurós projekt eredményeként az átjárót újra megnyitják, immár a széles nagyközönség előtt várhatóan 14-15 hónap múlva – jelentette be pénteken a projektben érintett Uffizi-képtár.

 

A Firenze történelmi belvárosában kialakított fedett folyosót 2016-ban zárták be biztonsági okokból. Az olaszul corridoio Vasarianónak nevezett átjárót addig is csak jelentős személyiségek és sok pénzt áldozó turisták látogatása alkalmával nyitották meg, a restaurálás után azonban mindenki előtt nyitva áll majd.

 

Az Uffizi-képtár igazgatója, Eike Schmidt a restaurálás megkezdését bejelentve közölte, hogy szeretné, ha a folyosót sikerülne megnyitni 2022. május 27-én, a súlyos anyagi károkat okozó és öt emberéletet követelő 1993-as maffiarobbantás évfordulóján. A felújított Vasari-folyosó becslések szerint 500 ezer látogatót fog vonzani évente.

 

Vasari tervei alapján készült a folyosó

 

A corridoio Vasariano egy egyedülálló építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában. I. Cosimo de’ Medici firenzei fejedelem Giorgio Vasari építészt, festőt és művészeti írót bízta meg a tervezéssel, innen ered mai elnevezése.

 

Az 1565-ben épült, helyenként csak egy méter széles titkos átjáró, mely a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával, egykor több mint 700 portrénak és önarcképnek adott otthont falain. A restaurálás után a folyosón már nem lesz ott a híres portrégyűjtemény, helyüket ókori római és görög feliratok, valamint 30 szobor foglalja el, tovább két emléktábla, amelyek közül az egyik az 1993-as maffiamerényletre, a másik az 1944-es náci pusztításra emlékeztet majd.

 

Klímaberendezés és megfigyelőrendszer is lesz

 

A renoválási munkálatok során megerősítik a 750 méter hosszú folyosó szerkezetét, helyreállítják a belső terét, hozzáférhetővé teszik a mozgáskorlátozottak számára, klímaberendezéssel és megfigyelőrendszerrel szerelik fel, öt vészkijáratot alakítanak ki benne és LED-es világítást kap. Az újdonságok között szerepel, hogy megnyitják a folyosónak mind a 73 ablakát.

 

Az Uffizi igazgatójának korábbi közlése szerint lesz egy XXL-jegy, amely hét firenzei kulturális intézménybe, a Palazzo Vecchióba, az Uffizibe, a Vasari-folyosóra, a Pitti-palotába, a Boboli-kertbe, a Belvedere-erődbe és a Bardini-kertbe biztosít belépést. Lesz egy külön jegy csak a folyosóra, amelyet főszezonban fejenként 45 euróért, elő- és utószezonban 20 euróért járhatnak be az érdeklődők. A látogatók csak egy irányban mehetnek végig a folyosón, az Uffizitól a Pitti-palota felé és egyelőre úgy tűnik, hogy biztonsági okokból egyidőben legfeljebb 125 ember tartózkodhat benne.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket