nyitókép: wikipedia, Bundesarchiv

 

Az egykori osztrák császári palota erkélyéről (Neue Burg) jelentette be 1938. március 15-én Adolf Hitler kancellár Ausztria „hazatérés“-ét a Német Birodalomba. A vészterhesnek számító impozáns kilátó 1945 óta gyakorlatilag lezárt területnek minősül a látogatók előtt. Ezen szeretne változtatni az épületben műkődő „Ausztria Történelmének Háza“ (Haus der Geschichte Österreichs, a továbbiakban HdGÖ) múzeum igazgatónője, Monika Sommer.

 

Sommer a DPA német hírügynökségnek adott szombati interjújában kiemelte, hogy a helyszín további lezárása nem szolgálja a történelem eme sötét óráinak megértésére tett erőfeszítéseket, melynek élharcosának épp a HdGÖ múzeum tekinti önmagát. A viszonylag fiatal múzeum 2018-ban költözött a Neue Burg-ba, azon belül is az említett „Hitler-Balkon“ mögötti termekbe. 2019-ben mintegy 100.000 látogátó kereste fel az intézményt.

 

A kilátás, ami a balkonról a látogató szeme elé fog tárulni – folytatja Sommer – a demokrácia ellensúlyát emeli ki a diktatúra és totalitárius rezsim elleni harcban. Ez a párhuzam nem véletlen. A túlodalon álló Osztrák Szövetségi Kancellária (Bundeskanzleramt), az Osztrák Parlament, a bécsi Városháza (Rathaus), valamint az Elnöki Rezidencia (Sitz des Bundespräsidenten) együttese a „demokrácia tengelyének“ számít a múzeum atyja, Oliver Rathkolb történész ideológiájának megfelelően.

 hirdetes_300x300  

 

„A tervek szerint első lépésben tárlatvezetések keretében jelentkezhet az érdeklődő közönség“

 

-teszi hozzá a HdGÖ igazgatónője. A múzeum látogatói közt elvégzett felmérés kimutatta, hogy a döntő többség támogatja a balkon megnyitásának tervét.

 

Ausztria bekebelezése. Adolf Hitler beszédet tart a Neue Burg erkélyén, ahol bejelenti az alpesi ország „hazatérését” a Birodalomba.

 

Ausztriában mind a mai napig heves viták jellemzik az ország szerepét illető kérdéseket a második világháború évei alatt. A „Hitler-Balkon“ és az előtte elterülő nagy kiterjedésű Hősök tere (Heldenplatz) ismételten politikai és ideológiai csatározások színtere. A HdGÖ épp ezen tabutémák ledöntését célozta meg.

 

Orbán Gábor, MA

Felhasznált források: wien.orf.at, welt.de, korkep.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.