Nyitókép: vaticannews.va

 

Az üres Szent Péter téren vezeti a keresztutat Ferenc pápa nagypéntek este, valamint interneten adja Urbi et Orbi áldását húsvétvasárnap délben a koronavírus-járvány miatt. Vatikánban immáron második éve hívők nélkül zajlanak a szertartások.

 

Ferenc pápa este hat órától a Szent Péter-bazilikában vezeti a Jézus szenvedésére emlékező nagypénteki szertartást. A liturgia során az egyházfő leborul a bazilika padlózatára az üres oltárszekrény előtt. Az egyetemes könyörgések az egyházért, a pápáért, a hívőkért, a felnőtt hittanuló katekumenekért, a keresztények egységéért, a zsidókért, a Krisztusban nem hívőkért, a kormányzókért, valamint azokért szólnak, akik a pandémia miatt szenvednek. Megemlítik a betegeket, családjaikat, az egészségügyi dolgozókat és a halottakat is.

 

 hirdetes_300x300  
Péntek este kilenc órától Ferenc pápa a Szent Péter téren vezeti a keresztutat, amelyet idén sem a Colosseumnál tartanak.
A krisztusi passió stációin elhangzó meditációkat nem teológusok, hanem 8 és 19 év közötti gyerekek és fiatalok írták: az umbriai Foligno város cserkészcsapatának és egy római plébániának a tagjai. A szövegeket tartalmazó könyvet nevelőcsaládokban élő gyerekek rajzai díszítik.

 

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a vigíliát, amely a szokásos este kilenc óra helyett fél nyolckor kezdődik.

 

A szertartás elején az egyházfő megáldja a tüzet és a húsvéti gyertyát. A Szent Péter-bazilikát kezdetben csak a hívők kezében levő gyertyák világítják meg, majd a bazilikában kigyulladnak a fények. A szertartáson megszólalnak a bazilika három napja néma harangjai.

 

Húsvétvasárnap tíz órakor az egyházfő a bazilikában mutatja be az ünnepi misét. Délben szintén a bazilikában interneten keresztül mondja el húsvéti üzenetét, és adja Urbi et Orbi áldását.

 

Húsvéthétfőn délben szintén interneten mondja el beszédét.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.