Nyitókép: Archív (múzeum)

 

„Április 20-án (kedden) újra kinyitja kapuit a nyilvánosság számára a Gömör-kishonti múzeum Rimaszombatban. A múzeum a 122 napos bezártsága alatt főleg a Facebookon és az Instagramon fejtett ki prezentációs tevékenységet, ahol az érdeklődők számára hozzáférhetővé tette értékes gyűjteményi anyagát és tudományos-kutató munkáját”- írja a múzeum sajtóközleményében.

 

A múzeumról érdemes tudni, hogy 1882-ben létesült, Szlovákia ötödik legrégebbi múzeumaként tartják számon. 1910-től kezdődően az 1850-ből származó egykori tüzérségi kaszárnya épületében székel. Az épület Miksa Ferenc építész alkotása, aki Rimaszombat városában található számos középítmény tervezője. A gyűjteményi alapot csaknem 63 ezer tárgy alkotja. Rendkívül értékes a múzeum csaknem 33 ezer könyvet számláló történelmi könyvalapja is. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma 2005-ben 70 darab 16. századi kiadványt történelmi okirattá nyilvánított.

 

A Tompa-téri Petőfi szobor replikája

 

 hirdetes_300x300  

A sajtóközleményben írottak szerint a látogatók számára keddtől újra elérhetővé válnak a múzeum állandó kiállításai, a honismereti kiállítás keretén belül pedig április hónap műtárgyát láthatják. Ez egy Oláh-cigány női öltözék a romániai Ákosfalváról, amely ki van egészítve fényképanyaggal a rimaszombati Dúsa úti lakótelepen lakó Oláh-, vagy Lovári-roma nők öltözékéről.

 

Az újranyitás alkalmával két új kiállítást láthatnak a látogatók. Az egyik húsvéti tojásokat mutat be, amelyek különböző, érdekes technikai módszerekkel készültek. Van köztük egy 1889-ből származó is, amelyet a legrégebbiként tartanak számon a szlovákiai múzeumok.

 

húsvéti tojások
Húsvéti tojások

 

A másik kiállítás a Szlovák karsztvidék barlangjait mutatja be, az Aggteleki karsztvidékhez is kötődve, amelyek 1995-től kezdve a világörökség részei az UNESCO besorolása szerint. A látogatók megismerkedhetnek a térség morfológiájával és geológiájával, megismerhetik a barlangok világát és annak az emberhez való kapcsolatát, úgy a szlovák, mint a magyar oldalon.

 

Tájékoztatásuk szerint újból megtekinthető a Fábry Jánosról (1830-1907) szóló kiállítás. Fábry Jánost a Gömör-kishonti múzeum első igazgatójaként tartják számon, a látogató megismerkedhet a sokoldalú tevékenységével. Sokat tett nemcsak a muzeológiában, hanem a művelődés és a nevelés terén is. Gömör és Kishont kultúráját és hagyományait nemcsak a megye területén terjesztette, hanem az ország határain túl is. A kiállításon több, a Fábry-család örökségéből származó tárggyal találkozhatunk.

 

A közlemény figyelmeztet, hogy a látogatások alatt érvényesek a pandémia-ellenes előírások, amelyet minden látogatónak be kell tartania.

 

 

A Körkép.sk megkeresre  PhDr. Oľga Bodorovát, az intézet igazgatónőjét, hogy hogyan érintette őket a nyitás híre és hogy fel vannak-e készülve a magyar nyelvű látogatókra is?

 

„Kedden tudtuk meg, hogy nyitunk. Természetesen az elégedettség érzése töltött el bennünket. Végre már! Igen, felkészültünk a nyitásra, engem külön örömmel tölt el, hogy keddre már be is jelentkeztek az első látogatók, egy csoport a Kereskedelmi Akadémiáról Rimaszombatból és egy magánszemély Magyarországról. El szeretném mondani, hogy a múzeumlátogatást most nagyon ajánlják a pszichológusok. Azt mondják, ebben a stresszes, depressziós időszakban megnyugvást hoz.

 

Szeretném kihasználni az alkalmat és a Körkép.sk portálon keresztül meghívni hozzánk a magyar látogatókat a járás déli részéről és Magyarországról. Múzeumunk érdekes kiállításokat rendez számukra és biztosítva van a magyar nyelvű tárlatvezetés is. Sőt, rövidesen magyar nyelvű honlapunk lesz és elérhetővé válik minden kedves érdeklődő számára.”

 

– mondta el portálunknak az igazgatónő.

 

Barlangok
Barlangok

 

Mede Géza

Forrás: GMM sajtóközleménye

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.