Krisztina
  • HUF: 354.80
  • USD: 1.18
  • 16 °C
  • 27 °C
Kultúra

Potápi: Gombaszög a Nemzeti Újrakezdés Évének első jelentős nemzetpolitikai programja

Ha a tavalyi volt a „Gombaszög Light”, akkor az idei rendezvény jelzője a „Gombaszög Hard” lehetne.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

 

Gombaszög a Nemzeti Újrakezdés Évének első jelentős nemzetpolitikai programja – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki rendezvény ünnepélyes megnyitóján elhangzott köszöntőjében csütörtökön.

 

Az államtitkár elmondta, hogy idén ez az első olyan nagy nemzetközi tábor, amelyet a koronavírus-járvány közepette is megnyithatnak. A világjárvány miatt a Nemzeti Újrakezdés Évében a Nemzetpolitikai Államtitkárság a fejlesztésekre, a beruházásokra és az építkezésekre helyezte a hangsúlyt – mutatott rá.

 

A díszszónok megköszönte a táborszervezők merészségét, bátorságát és körültekintését, hogy a pandémia idején is meg tudták szervezni a tábort. Tréfásan megjegyezte, hogy ha a tavalyi volt a „Gombaszög Light”, akkor az idei rendezvény jelzője a „Gombaszög Hard” lehetne.

 

Potápi Árpád János örömének adott hangot, hogy a felvidéki és a magyarországi táborozók és látogatók személyesen találkozhatnak egymással, kulturális és nemzetpolitikai beszélgetéseken vehetnek részt. Elmondta, hogy az internetes találkozások, az „online meetingek” nem helyettesíthetik a barátok és a testvértelepülések lakóinak személyes találkozásait.

 

A nemzetpolitikai államtitkár a nyári tábor történetével kapcsolatban felelevenítette, hogy az eredeti, történelmi helyszínen rendezik az idei eseményt is. Emlékeztetett rá, hogy az első világháborút követően, közel 100 évvel ezelőtt a frissen elcsatolt Felvidék magyar ifjúsága itt indította el a Gombaszögi Tábor elődjét, és vele azt a nemzeti gondolatot, amelyből számos jelentős kezdeményezés is kinőtt.

 

Felidézte, hogy az 1928-ban Prágában tanuló magyar egyetemisták Szent György Diákköre a cserkészet égisze alatt szervezte meg az első Gombaszögi Tábort ezen a helyszínen. Az akkori tábor célja az volt, hogy mindent megtegyenek az elcsatolt magyarlakta területek lakóinak magyarságtudata, anyanyelve és hite megerősítésének érdekében.

 

A tábort 1935-ig évről évre megszervezték, majd ezt követően elhalt, illetve betiltották. A második világháború után az 1950-es, 1960-as években indult újra Duka-Zólyomi Árpád és Duray Miklós, a csehszlovákiai magyar közösség két szellemi vezetőjének és politikai képviselőjének szervezésében. Népszerűsége miatt a csehszlovák hatalom 1974-ben ismét betiltotta a rendezvényt, amely csak a rendszerváltás után indulhatott újra.

 

Az újraélesztett tábornak eleinte még Örsújfalu volt a helyszíne, és a szervezők csak 2016-ban döntöttek úgy, hogy a programot visszahelyezik Gombaszögre, ami találkozott a magyar nemzetpolitikai kormányzat elképzelésével.

 

A történelmi hagyomány erősítése mellett ennek a másik előnye, hogy a tábornak itt van elég helye bővülni. Mint kifejtette, Orosz Örs elnök, a tábor főszervezője joggal bízik benne, hogy nemsokára befejeződhet a tábor felépítése és kibővítése.

 

Az államtitkár azonban hangsúlyozta: nagyon reméli, hogy a szellemi-kulturális építkezés és bővítés még 100 évig nem fejeződik be, hiszen, mint aláhúzta, az „utódoknak is mindig adunk helyet”. Az idei Gombaszögi Nyári Tábort július 12-18. között tartják a felvidéki Rozsnyó mellett.

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket