Edit
  • HUF: 349.00
  • USD: 1.18
  • 17 °C
  • 23 °C
Kultúra

A magyar állam megvásárolta a Batthyány család okleveleit

520 dokumentumért 5,6 millió eurót fizettek.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A magyar állam 5,6 millió euróért megvásárolta a Batthyány család levéltári okleveleit, 520 dokumentumot – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn Budapesten.

 

A felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékek, az egykori Batthyány-birtokok levelezései betekintést nyújtanak a Magyar Királyság évszázados működésébe. Ezek tudományos igényű vizsgálatával jobban rekonstruálhatók a magyar történelem meghatározó eseményei és összefüggései – mondta Orbán Balázs a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) tartott eseményen.

 

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója kiemelte: az arisztokrata család nevének fennmaradását semmi nem garantálja hitelesebben az oklevelek Magyar Nemzeti Levéltárba kerülésénél.

 

Mint Rácz György főlevéltáros kifejtette, az országból 1945-ben kivitt, és több mint 75 éven át Bécsben őrzött dokumentumok számbavételük, feldolgozásuk, digitalizálásuk után a tudományos kutatás rendelkezésére fognak állni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gabesz 987
2021. aug. 03. 06:01

5.6 millió euró a labancnak, fordított esetben a magyarok szimbolikus árért adták volna .Hiába támogatni kell szegény osztrákokat ők is támogattak bennünket puskatussal.

Olga
2021. aug. 04. 10:12

Tehát a második világháború alatt gyakorlatilag ellopták, nekünk meg most sok-sok pénzért vissza kellett vásárolnunk, ami jog szerint a miénk...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket