2021. augusztus 13-ra, pénteki napra esett a soproni-budapesti-komáromi származású Dalriada zenekar első komáromi koncertje. A csapat idén jelentette meg tizedik albumát, az Őszelőt, amelyre a vírus miatt a szokásosnál egy kicsit többet kellett várni, csakúgy mint a koncertre. A banda bár már bejárta Európát, Japánt, és a Karib-szigeteket is magyar nyelvű dalaival, Komáromba eddig még soha nem jutottak el, így a metál zene szerelmesei számára ez a péntek tizenhárom éppen egy nagyon szerencsés napra sikerült.

 

 

A zenekar 1998-ban alakult Sopronban és 2003-ban adta ki első demóját Echo of Dalriada néven, amelyen Arany János A walesi bárdok c. balladáját zenésítették meg, meghagyva a dal eredeti szövegét, annak drámai, felcsigázó és egyben kemény metál zenei köntöst adva. Azóta a zenekar karrierje töretlenül, kihagyások nélkül halad előre, és egyaránt örvendhetnek a magyar, valamint a külföldi közönség szeretetének és támogatásának.

 

 hirdetes_300x300  

A komáromi koncertet a Komáromi Zenész Egylet, a KZE szervezte, a zenekar dobosának, Monostori Ádámnak a közbenjárásával. Az esemény eredetileg a Brigetio Tavernában zajlott volna, de logisztikai és egyéb okok miatt végül a Czibor Zoltán Városi Sporttelepre került áthelyezésre, ahol egy impozáns kis színpadot és sörsátrat emeltek az estére a szabad ég alatt, a sportpálya mellett.

 

Az esemény komfortját étel- és italárus is biztosította, a hangulatot pedig hozta a majdnem háromszáz érdeklődő, bár az esemény ingyenessége is nagyon sok embert vonzott, számos nézőn Dalriada-feliratos póló volt, azt bizonyítván, hogy a csapatnak a helyi érdeklődő közönsége is népes.

 

 

A hat tagból álló metál banda nem sokkal este nyolc után lépett színpadra, ami azt is eredményezte, hogy az este szépségét tovább növelte a színpad mögött meghúzódó naplemente, így egyszerre gyönyörködhettünk a jobbnál jobb dallamokban és a gyönyörű színű égben is.

 

A bandának ez még csak a harmadik koncertje volt az új album megjelenése óta, így a komáromi közönség egyike azon rajongóknak, akik először hallhatták az olyan új dalokat az Őszelő albumról, mint például az Ezer élet, ezer csillag; a videoklipes Betyár-altató; vagy például a fantasztikus Rákóczi Zászlaja.

 

 

Nem maradhattak ki természetesen a klasszikusok sem, a zenekar egyik legkorábbi ősdala, a Téli ének főként a régi rajongókat örvendeztette meg, de különösen szép lírai pillanat volt a Napom, fényes napom-nak a középrésze is, amikor a metálgitárok kicsit lecsendesednek, a hangsúly pedig a férfi és női tiszta ének, a közönség éneke, és a tapsolásnak az egybecsengésére terelődik.

 

A zenekaron is látszott, hogy élvezik, amit csinálnak – nem is csoda, zenészt-közönséget egyaránt megviselte a koncertmentes lockdown-időszak. Így a nézők és a zenészek kölcsönösen lelkesítették egymást hajrázásra, táncolásra, ugrálásra, éneklésre. A gitárosok és basszusgitáros Molnár István különféle összeállásai, a gitárszólók (Németh-Szabó Mátyás által), a billentyűs Szabó Gergely jópofa arcai, az énekes és énekesnő, Ficzek András és Binder Laura meggyőző kiállása, valamint a már említett, komáromi Monostori Ádám tűpontos játéka által még jobban megbizonyosodtunk arról, hogy a színpadon álló zenészek bár egy alműfaj és szubkultúra képviselői, de professzionális szinten űzik űznivalójukat.

 

 

A Dalriada ezen az estén is megmutatta, hogy igazi kulturális értéket képvisel, ráadásul mai, modern köntösben, metál zenével tálalva – elhangzott a már említett A Walesi Bárdok, de a Szondi Két Apródja című Arany-ballada első része is, amelynek szövegét kicsi és nagy, hosszú- és rövidhajú, józan és sörözgető, bulizó koncertlátogató hibátlanul, a teljes balladát kívülről ismerve együtt énekelte a zenekarral – a különféle kulturális ihletésű, legendákról és történelmi eseményekről szóló dalokról nem is beszélve.

 

 

A szervezést is csak dicsérni tudom – gyors beengedés, nagyon kedves személyzet, baráti italárak, remek helyszín – bánhatja, aki kihagyta, és szívből tudom neki ajánlani egyrészt, hogy támogassa az élőzene felépülését a vírusból, másrészt pedig, hogy látogasson el a Dalriada egy koncertjére!

 

 

Katona Éva

 

Képek forrása: BlackPhotos és Dalriada hivatalos Facebook-oldal, Sulyok Adrián

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.