Nyitókép: Körkép.sk

 

Szeptember első hétvégéjén 11. alkalommal került megrendezésre a Kútfeszt – összművészeti fesztivál. A műsor név-választását a kétezres évek elején kiépült Európa Udvar központi terét kitöltő szökőkút adta, amelynek közelében egy kis-színpad szolgálja a szabadtéri programok bemutatását.

 

A rendezvény 2021. szeptember 3 – 6. között került megrendezésre Lakatos Róbert brácsaművész, valamint a Dalafa Polgári Társulás szervezésében. A kulturális műsorfolyam célja elsősorban a felvidéki művészek bemutatkozása, új műveik színre vitele, de emellett minden évben egy-egy határom túli csoport is gazdagítja a programot.

 

Lakatos Róbert köszönti a jelenlévőket

 

 hirdetes_300x300  

A háromnapos rendezvény pénteken délután kezdődött, melyet a főszervező, Lakatos Róbert nyitott meg.

 

A fesztivál első fellépője a csallóközi Cseh Tamás Band volt. (Nem összetévesztendő a 2009-ben elhunyt, mára legendává érlelődött előadóművésszel, és dalaival.) A zenekar leginkább szórakoztató muzsikát játszik, magyar nótát, cigánydalokat, magyar népzenét, klasszikusokat, tehát mindent, ami a közösségi szórakozás, a hangulatteremtésben fontos szerepet játszik.

 

Ugyanezen a napon az esti órákban – a közönség nagy örömére és vidulására – Szarka Gyula Kossuth-díjas zenész Ének a konyhából című összeállításával a gasztronómia örömeit bemutató, humorral fűszerezett jókedvű dalai töltötték be az Európa Udvart.

 

Szombaton délután a Dresch vonós quartet  magas színvonalú előadását élvezhette a közönség. A formáció a népzene és a jazz elemeit szintetizálja, gyakran szinte észrevétlenül suhan át egyik műfajból a másikba, vegyítve egymás elemeit. A zenekar vezetője Dresch Mihály, aki a prímás szerepét tölti be a bandában, és hatalmas virtuozitásától pezseg az egész zenekar. Dresch Mihály szaxofonon, és egyéb, kevésbé ismert fúvós hangszereken játszik, és emellett egy-egy szám erejéig az egész teret betöltő énekhangjával ragadja magával a közönséget.

 

A Dresch quartet

 

Virtuozitásban a banda többi tagja sem marad alul. Ifj. Csoóri Sándor (a költő unokája) brácsán, Zimber Ferenc cimbalmon, és Bognár András nagybőgőn muzsikál. A stílusvegyítő együttes előadásában  eredeti zenei ötvözetet hallhatott a Kútfeszt közönsége.

 

Este a Magyarpalatkai Banda adott koncertet, majd pedig a Borozóban húzta a talpalávalót, ahol kiváló hangulatú táncház kerekedett. A banda egyébként a táncház-mozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb zenekara. Ha előbb virtuozitásról beszéltünk, náluk ez más megszólalásban hatványozottan érvényes, hiszen a híres Codoba családban generációkon át apáról fiúra öröklődik a zene, a muzsikálás szeretete, művelése.

 

A mezőségben található Magyarpalatkán élő cigányzenész dinasztiák zenekara háromtagúról öttagúra bővült, két hegedű, két brácsa és egy bőgő felállásban. A zenészek között ma az egyik legismertebb név Codoba Florin.
Az erdélyi muzsikusok zenéjükkel a komáromiak vérét is felpezsdítették.

 

A Magyarpalatkai Banda

 

A szombat esti táncházat követően a műsor vasárnap délután folytatódott.

 

Ekkor a Csavar Színház   Dorottya című előadását láthatták a színi előadások kedvelői, majd pedig záró koncertként a Jóvilágvan  együttes  előadását élvezhette a közönség.

 

A szökőkút

 

A Kútfeszt – háromnapos kulturális rendezvény – a szép nyári idő, valamint a kiváló szervezésnek köszönhetően, nagyon vidám, élményekben gazdag hétvégével ajándékozta meg a komáromi közönséget.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei, valamint a Magyarpalatkai Banda közösségi oldaláról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.