Nyitókép: Magyarság Háza

 

Az október 3-ig tartó kulturális fesztivál első napja a gyerekeké, lévén szeptember 30-a minden évben a Magyar Népmese Napja, Benedek Elek születésének évfordulója (százhatvankét éve látta meg a napvilágot Kisbaconban a nagy mesemondó). A Székelyföldi Legendárium, a felvidéki Csavar Színház – Gál Tamás és Kiss Szilvia –, reneszánsz ruhába-öltözés, interaktív zenés alkotó foglalkozás és Izolda népi játékai várták és várják a gyerekeket.

 

A folytatásban, péntek kora délután nemzetpolitikai kerekasztal lesz kultúra, közösség- és, értékteremtés témakörben, majd fellép a Nagyvárad Táncegyüttes, a vajdasági Phrenia Band, az erdélyi CT Project, a napot pedig Nagy Feró és a Beatrice zárja. Szombaton humor az erdélyi Szomszédnéni Produkciós Irodával, ízes történetek Berecz Andrással, borkóstolás a felvidéki Pandy Csabával, csellókoncert az Ausztriában élő Stéger Endrével, majd majd egymást váltja a színpadon a muravidéki Peter’s pan, az erdélyi No sugar és a felvidéki Rómeó Vérzik.

 

 hirdetes_300x300  

 

A vasárnap reggeltől estig a családoké. Feledhetetlennek ígérkező órák várnak gyerekekre, szülőkre és nagyszülőkre olyan kiváló mesélők társaságában, mint a vajdasági Jancsi Bohóc Bábszínháza, a felvidéki Kuttyomfitty Társulat, az erdélyi K. Kovács István, vagy éppen a kárpátaljai Gál Natália és Ferenci Attila. A négynapos fesztivált a Gyimesvölgye Férfikórus, a kárpátaljai Credo, a felvidéki Jóvilágvan és az erdélyi Bagossy Brothers Company zárja.

 

Egészen év végéig tart a Magyarság Háza születésnapi programsorozata. Készülőben van és még az ősz folyamán látható lesz az a tíz egységből álló kiállítás, amely fotók, videók, tárgyak, zenei anyagok segítségével idézi fel az intézmény elmúlt évtizedét. Egy másik tárlat a magyar diaszpóra képzőművészeinek meghirdetett pályázatra érkezett közel háromszáz alkotásból mutat be közel ötvenet. A két tárlat világkörüli turnéra indul majd. Novemberben lesz a premierje A Magyarság Háza Nagy Képeskönyvének. A kötet a tíz év programjain készült több tízezer fotóból ad közre exkluzív és reprezentatív válogatást. Decemberben pedig első alkalommal adják át a Magyarság Háza-díjat azoknak az alkotóknak és szerzőknek, akik ebben az első évtizedben valamilyen módon kötődtek az intézményhez.

 

Körkép.sk/Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!