Ábrahám
  • HUF: 399.23
  • USD: 1.02
  • 22 °C
  • 35 °C

Hirdetés (X)

Kultúra

A magyarok és lengyelek közös hőséről, Esterházy Jánosról mutat be filmet a közmédia

A háromrészes dokumentumfilm első részét október 12-én 22:40-től tűzi műsorára a Duna Televízió.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Triptichon, Esterházy János élete és öröksége címmel háromrészes dokumentumfilmet tűz műsorára a Duna Televízió. Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók támogatásával készült filmsorozat Esterházy János rendkívüli élettörténetét mutatja be, egy olyan férfiét, aki képes volt meghalni azért, amiben hitt. A felvidéki mártír politikus életéről és keresztútjáról szóló filmben a nézők találkozhatnak Esterházy János lányával, valamint testvérének gyerekeivel is. A dokumentumfilm egyes részeit kedd esténkét láthatják a nézők a Duna Televízión.

 

„Esterházy Jánosé egy rendkívüli élettörténet. Az ő élete az emberi nagyság, méltóság, élete utolsó 12 évében pedig a szentségnek olyan tanúságtétele, amivel egész eddigi pályafutásom során nem találkoztam. Nem ismerek hozzá hasonló embert és az övéhez hasonló történetet”

 

– mondta az M1 Ma reggel című műsorában a film producere, Csányi János, aki Zsigmond Dezső rendező és Molnár Imre történésszel készítette el a Triptichon, Esterházy János élete és öröksége című háromrészes dokumentumfilmet.

 

A nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött, szovjet gulágokon és csehszlovákiai börtönökben sínylődő Esterházy János minden szenvedővel közösséget vállalva zsidókat, lengyeleket, szlovákokat és cseheket bújtatott és menekített, miközben a szlovákiai magyar kisebbségért életét áldozta.

 

Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók támogatásával készült filmsorozatban nem csak a közvetlen történelmi tényeket tárják fel.

 

„Olyan emberekhez sikerült eljutnunk, mint a lányához, akivel Olaszországban forgattunk. Bár betegsége miatt már nem tudta szavakban felidézni édesapja alakját, de ez a meg nem szólalás is nagyon jelképes volt, hiszen Esterházy János élettörténetét is elhallgatták több, mint fél évszázadon át. De forgattunk Lengyelországban is Esterházy János testvérének, Máriának leszármazottaival”

 

– mondta Zsigmond Dezső rendező az M1 stúdiójában.

 

Az M1 beszélgetése a filmről: https://hirado.hu/belfold/video/2021/10/11/dokumentumfilm-esterhazy-janosrol

A film ajánlója: https://mediaklikk.hu/ajanlo/video/2021/10/08/triptichon-esterhazy-janos-elete-es-oroksege-ajanlo-10-12/

 

A háromrészes dokumentumfilm első részét október 12-én 22:40-től tűzi műsorára a Duna Televízió, ezt követő két kedd este pedig a további részeket.

 

MTVA/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket