Nyitókép: amagyarhonvedseg/Screenshot

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Matej Tonin szlovén védelmi miniszter közösen avatták fel az Isonzó mentén dúló harcokban olyan fontos Nova Goricában (németül Görz) a hősi halált halt magyarok mementójaként állított első világháborús emlékhelyet, amelynek megvalósítását szakmailag a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum koordinálta.

 

„Aki elmegy, megnézi, esetleg elhelyez egy szál virágot vagy egy koszorút, az méltán mondhatja magáról, hogy százegynéhány év után a történések középpontjában érezheti magát, hiszen ez a helyszín – azt gondolom – a hadtörténelem leheletét közvetíti irányunkba. (…) Itt sok százezer magyar katonának az emlékéről van szó, akiknek most végre van egy emlékművük.”

 

– mondta dr. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet munkatársa, hozzátéve: ez az a helyszín, ahol a magyar katona hősiessége leginkább megnyilvánult. Az emlékmű belső része egy lövészárokra emlékeztet, ahol a napfény mozgásával katonaalakok jelennek meg. Az alkotás közepét egy magyar tölgy díszíti.

 

Forrás: YouTube/amagyarhonvedseg/Screenshot

 

 hirdetes_810x300  

Az Osztrák-Magyar Monarchia több mint 550 ezer katonát veszített 1915 és 1917 között, az Isonzó folyó mentén zajlott csatákban.

 

Honvedelem

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!