Nyitókép: SITA/Michal Burza

 

December 11-én érkezik meg Szlovákiába a betlehemi békeláng. A tavalyi évhez hasonlóan a remény, a szeretet és a béke szimbólumának útjára ismét rányomja a bélyegét a koronavírus-járvány.

 

A betlehemi láng Szlovákiába érkezése pontosan a tavalyi minta alapján fog zajlani, ami azt jelenti, hogy a szlovákiai cserkészek a szlovák–osztrák határon az osztrák cserkészektől fogják átvenni a betlehemi lángot, amit aztán egy nappal később a hazai cserkészek delegációja a szlovák–lengyel határon átad a lengyeleknek, hogy a betlehemi láng eljusson Európa északi és keleti részébe is.

 

 hirdetes_810x300  

December 13-án a Szlovák Cserkészszövetségtől Zuzana Čaputová államfő személyesen fogja átvenni a betlehemi lángot. A betlehemi láng átadására Pozsonyban kerül sor, és ez lesz a betlehemi láng első, hivatalos átvétele Szlovákiában.

 

A járványhelyzetre és az aktuális óvintézkedésekre való tekintettel a cserkészek mindössze egy szimbolikus út keretén fogják nyugatról, Pozsonyból keletre, Kassára szállítani a betlehemi lángot.

 

A betlehemi láng története a 11. századig nyúlik vissza, amikor II. Orbán pápa felhívására a keresztes hadjárathoz csatlakozva az olaszországi Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment. Céljuk a reményt jelképező békeláng elhozása volt városuk lakosainak. Visszatérésüket a pápa már nem élte meg, a lovagok ugyanis három évvel később, 1099-ben, épp karácsony előtt érkeztek csak vissza Firenzébe, az út viszontagságaitól megtörve. A békelángot a helyi katedrálisban helyezték el, az emberek innen vitték tovább saját otthonaikba. Ez volt a középkor első és utolsó békelángja, amelyet egyenesen Krisztus születésének helyéről hoztak.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!