Nyitókép: SITA/Marko Erd

 

Megérkezett Szlovákiába a betlehemi békeláng. A lángot a szlovákiai cserkészek szombaton vették át az ausztriai cserkészektől – erősítette meg a hírt Lucia Tóthová, a Szlovák Cserkészszövetség Kommunikációs Tanácsának titkára. Zuzana Čaputová államfő december 13-án, hétfőn veszi át a betlehemi lángot – ez a lesz a betlehemi láng első, hivatalos szlovákiai fogadása.

 

Tóthová elmondása szerint vasárnap a szlovákiai cserkészek a lengyel–szlovák határon átadják a betlehemi lángot a lengyel cserkészeknek, délután pedig az ukrán–szlovák határon az ukrán cserkészeknek. A cserkészek az aktuális járványhelyzetre és óvintézkedésekre való tekintettel idén sem szerettek volna gyülekezést kezdeményezni a betlehemi láng átadása céljából.

 

 hirdetes_300x300  

Mindez azt jelenti, hogy a cserkészek nem szerveznek tömeges vasúti lánghordást, mindössze egy szimbolikus utat terveznek Pozsonyból Kassára. A nyugatról keletre történő lángátvitelre december 18-án kerül sor, de lánggyújtásra nem lesz lehetőség.

 

A cserkészek a betlehemi lángot a nyilvánosság jelenléte nélkül fogják eljuttatni az országba, hogy a lehető legtöbb helyen elérhető legyen. A lánggyújtás fő helyszínei ezúttal is a templomok és a városok hagyományos megállóhelyei lesznek. A cserkészek idén is egy interaktív térképet készítettek, amelyen feltüntetik, hogy az ország mely településein elérhető a betlehemi láng. A térkép elérhető a www.betlehemskesvetlo.sk internetes oldalon, a cserkészek pedig naponta frissítik.

 

A betlehemi láng úgy, ahogy minden évben, idén is eljut a Lomnici-csúcsra. A cserkészek december 19-én viszik fel a lángot a Magas-Tátrába, hogy a legmagasabb tengerszint feletti magasságból a szimbolikusan egész Szlovákiát bevilágítsa.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!