Nyitókép: Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete készítette

 

A komáromi Katona-templomban működő Limes Galéria számos értékes műalkotás bemutatását tette lehetővé a vége felé közeledő 2021-es esztendőben is, ám jelenleg kissé megtorpant, hiszen az erősödő vírusveszély miatti korlátozások ismét kényszerű gátat szabnak a tömeges gyülekezésnek.

 

Ennek ellenére a galéria munkatársai nem tétlenkedtek, ugyanis november végén egy rendkívül gazdag kiállítást installáltak Nemzedék – kapcsok címmel. Mivel a hivatalos tárlatnyitó elmaradt, és pillanatnyilag a nagyközönség személyes jelenléte sem lehetséges, így most az online tér adta lehetőségek nyújtanak betekintést a műalkotások világába. 

 

A Limes Galéria jelenlegi kiállításáról Balla Rita, a kiállítás kurátora tájékoztatta a Körképet, miszerint a tárlat a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete, valamint a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság együttműködése által valósult meg.

 

 hirdetes_300x300  
Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete készítette

 

A tárlat anyaga rendkívül gazdag, húsz művész több alkotását mutatja be, végtelenül tág idősíkokban, hiszen némelyik alkotás öt évtizednyi múltra tekint vissza. Megjegyezendő, az alkotók között ott vannak a legifjabb generáció tagjai is, a kiállítás éppen ezért viseli a Nemzedék – kapcsok címet. E térben három nemzedék alkotói vénája fonódik egybe, helyet adva a tapasztalt szépkorúak, valamint a közép- és fiatal generáció alkotásainak egyaránt. Balla Ritától megtudtuk, hogy a válogatott művek az 1980-as évek elejétől napjainkig születtek.

 

Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete készítette

 

Az érettebb alkotóktól három – három mű került bemutatásra, a fiatalabbak munkáiból pedig egy-egy. A kiállítás rendezői a térben is érzékeltették az egyes idősíkokat: A galéria hosszanti felezővonalára öt posztamenst (jelen estben öt fehér oszlopot) helyeztek el, és az egyes műveket pedig fehér szalag-jelzéssel kötötték „születésének” évtizedéhez. Ezzel a jelzés-rendszerrel tulajdonképpen a talajon is egy posztmodern mű jött létre, ami összekapcsolja, egységgé kovácsolja a nemzedékek műveit.

 

Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete készítette

 

A Limes Galéria Nemzedék – kapcsok tárlatán a következő alkotók műveit tekinthetjük meg:

 

A salgótarjáni művészek – Bakos Ferenc, Birkás Babett, Gedeon Hajnalka, Gelencsér János, Földi Gergely,  Handó Péter, Ispán Tibor, Kun Péter, Losonczy Ildikó, Orbán György János.

A hazai művészek – A. Bak Péter, Füzik Szilvia, Godány Sándor, Golasz Tímea, Király Zsuzsa, Kovács Csonga  Anikó, Kopócs Tibor, Petrla Ferenc Señor, Schniererová Miriama, Végh Éva.

 

Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete készítette

 

Reméljük, a nagyközönség számára a közeljövőben adódik lehetőség a személyes megtekintésre is, addig pedig szemlélődhetünk online, elidőzve egy-egy képnél, hiszen mindnyájan így vagyunk ezzel, ahogy a kanti idézet hirdeti, szép az, ami érdek nélkül tetszik …

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.