Nyitókép: Körkép.sk

 

Nincsenek egyszerű, irigylésre méltó  helyzetben a közösségi, kulturális és művelődési szervezetek és intézmények. Az elmúlt hónapokban a járványellenes, nálunk meglehetősen kaotikus intézkedések jelentősen korlátozták, olykor teljesen leállították a tevékenységüket.

 

 

Amíg egy-egy folyamatot, esetünkben a kulturális-társadalmi életet könnyű leállítani, újraindítani sokkal nehezebb. Főleg úgy, hogy hasonló folyamatok zajlottak le a jelzett intézmények közönségének tagjai körében is.

 hirdetes_300x300  

 

Egyszerűen fogalmazva a két év elegendő idő ahhoz, hogy az emberek megszokják, hogy az élő programok helyett az otthon átélhető, kényelmesebb virtuális teret, annak eseményeit helyezzék előtérbe. S ezt megszokva most már sokkal nehezebben indulnak el,  az azelőtt megszokott élő programokra.

 

 

Nem képeznek kivételt a könyvtárak, közöttük a losonci Nógrádi Könyvtár sem. A szerencse az, hogy a könyv minden borúlátás ellenére is megőrizte az értékét, s van még rá igény. Ez tapasztalható volt és tapasztalható most is, hogy a kötelező bezárások után – ha érezhetően kevesebben is – de jöttek és jönnek az olvasók. Hozták vissza az elolvasott könyveket és kölcsönöztek ki újakat. A leghűségesebb az idősebbek és a tanuló fiatalok, diákok, utóbbiak főleg a vizsgáikhoz, tanulmányaikhoz keresnek könyveket.

 

 

A losonci könyvtárban a korlátozásokkal telített hónapok sem teltek el munka nélkül. A fenntartó megyei támogatásainak, és kisebb pályázatoknak köszönhető több részlegében megújult, új arculatot kapott. A teljesség igény nélkül közéjük tartozik az irodalmi osztály és olvasóterme, a gyermekosztály, és ismeretterjesztő  osztály, az olvasókat fogadó pult is.

 

 

Voltak élő adások, felolvasások, szlovák és magyar nyelven (mesék, korabeli losonci sajtó), a honlapján és Facebook oldalán rendszeresen jelentek meg könyvajánlók, a régió neves személyiségeinek bemutatásai. A könyvtár fennállásának 170. évfordulója alkalmából elkészült és megjelent az ezen időszakot bemutató könyv és néhány más kiadvány is. A járványügyi intézkedések korlátozásainak árnyékában is sikerült néhány kiállítást, színházi bemutatót, előadást, gyermektábort  megrendezni.

 

De sok ilyen, tervezett program elmaradt, közöttük a könyvtár fennállásának 170. évfordulójára tervezett program is, mert az akkor aktuális korlátozások miatt a rendezvényen csak néhányan vehettek volna részt. Az elmaradt programoknak, a korlátozásoknak természetesen anyagi vonzatai is voltak.

 

 

A könyvtár a  jobb év reményében indította az évet. Ennek egyik lényeges része, hogy több hónapos előkészület után új, szebb arculata lett a könyvtár honlapjának (www.nkl.sk). Az ismeretterjesztő osztály galériáján jelenleg a „Színészek az iskolapadban” vándorkiállítás és egy vasúttörténeti fényképkiállítás tekinthető meg. Folytatódnak a gyermekek és iskolások részére ajánlott programok.

 

Tervezve van a Literárny Lučenec nevével jelzett országos irodalmi verseny idei évfordulója (ezen a nemzetiségi versenyzőknek önálló kategórában indulhatnak), több előadás  és bemutató, az említett és akkor elmaradt jubileumi megemlékezés is. Maradnak a magyar és szlovák nyelvű élő felolvasások (előbbiek a losonci Kármán József Színház együttműködésével), továbbra is lesznek virtuális és valós könyvbemutatók, kiállítások is.

 

 

Ezek egyik kiemelt célja, hogy visszacsalogassa az olvasókat a könyvtárba. Olykor el-el beszélgetve a könyvtárba érkező fiatalokkal és szépkorúakkal  a véleményük érezhető reményt ad arra, hogy a könyvekre továbbra is lesz igény.

 

 

Puntigán József

Nyitókép: A Nógrádi Könyvtár és a Nógrdái Művelődési Központ épülete. Milan Alberti felvétele.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.