2022. február 16-án a Generáció Táncegyüttes hatalmas sikert aratott Budapesten, a Hagyományok Házában. A Hazai Esszencia című összeállítás fővárosi sikerérét az együttes művészeti vezetője, Gálik Gábor ecsetelte a Körképnek.



Óriási örömet jelentett számunkra, hogy a Hazai Esszencia című táncprodukciónkkal felléphettünk a budapesti Hagyományok Házában, ahol a közönség nagy lelkesedéssel fogadott bennünket. Külön örömet jelentett, hogy teltház előtt léphettünk színre. A műsort majdnem ugyanazzal a felállással adtuk elő, mint az őszi premieren Komáromban, a Jókai Színházban, bár volt néhány betegünk, azok helyét pótolni tudtuk. Mint ahogy arról már beszélgettünk, a jelenlegi produkció előadóinak sorát kilenc szlovákiai magyar táncegyüttes kiemelkedő táncosai, szólistái alkotják.

 

Októberben beszámoltunk róla, hogy a Generáció Táncműhely 2019-ben alakult, mint ifjúsági együttes, de már a 2020-as évben egy országos, sok együttest összefogó társulattá formálódott. Az együttes célja az azonos érdeklődésű és elhivatottságú fiatalok összekovácsolása, s ezzel együtt a hagyományos, autentikus néptánc hiteles és egyben korszerű ábrázolása.

 

Műsoron lévő nagyszínpadi táncprodukciójában egy kivonatot állítottak színpadra a mai Szlovákia magyarlakta falvainak hagyományos tánc- és zenei kultúrájából, amelyben a táncok és népviseletek nagyon gazdag változatait láthatjuk, Csallóköztől egészen a Bodrogközig.

 

 hirdetes_300x300  

A zene és zenei szerkesztés Iván Andrásnak és a Pósfa zenekarnak köszönhető. A táncprodukció rendezője, valamint koreográfusai Gálik Gábor és Gálik Klaudia.

 

 

A budapesti fellépést követően Gálik Gábor azt is elmondta, hogy a víruskorlátozások miatt ők is egy nagyon nehéz időszak után tértek vissza a színpadra.

 

A társulat sajnos az októberi bemutató óta nem tudott próbálni, és a korlátozások miatt természetesen az anyaegyüttesek sem próbálhattak. Így a kondíción kissé érződött, hogy egy passzív időszak után álltunk színpadra.

 

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a csoport maximálisan teljesített, és egy sikeres budapesti bemutatót tudhatunk magunk mögött.

 

Továbbra is érvényes, hogy attól a ténytől függetlenül, mely szerint kilenc különböző együttesből, kilenc különböző városból érkeztek a táncosok, különböző oktatóktól, mindennek ellenére tudtak egységként gondolkodni, egységesen színpadra állni.

 

Nagyszerű érzés, hogy ez a társulat ilyen színvonalon, ilyen remekül tud együttműködni, valódi egységként funkcionálni.

 

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki ellátogatott a budapesti előadásunkra. Továbbá szeretnénk megköszönni a Pósfa zenekarnak és nem utolsó sorban az anyaegyütteseknek az odaadó munkájukat és támogatásukat.

 

 

A Generáció Táncegyüttest a következő csoportok alkotják:

 

Tehát maga a Generáció Táncegyüttes, a Csalló Néptáncegyüttes, a Csallóközi Táncegyüttes, a Mátyus Néptánccsoport, a Komárom Táncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Sendergő Néptáncegyüttes, a Rakonca Néptáncegyüttes, végül a Borostyán Néptáncegyüttes.

 

Generáció Táncegyüttes Hazai Esszencia című nagysikerű produkciója jelzi az anyaországban is a felvidéki magyarság létét, annak múltra alapozott és jövőt formáló szerepét. A kulturális kincsnek tekinthető néptánc és népzene életerőt sugároz, mely bátran jelzi: voltunk, vagyunk és leszünk.

Az együttes legközelebb Salgótarjánban, március 20-án, 18.00 órai kezdettel mutatja be a műsorát. Kívánunk számukra nagyon sok sikert, vigyék jóhírét a felvidéki magyarságnak, szerteszét, amerre csak járnak …

 

Buday Mária

 

Képek a Generáció Táncműhely közösségi oldaláról, Csicsmann Róbert fotói.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!