Nyitókép: Köztérkép/”Cedrus”

 

Felavatták az úgynevezett Rongyos Gárda emlékművét vasárnap a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalom központjában. Az egészalakos, életnagyságú figurák Megyeri János szobrászművész alkotásai.

 

Toroczkai László polgármester, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke és kormányfőjelöltje avatóbeszédében kifejtette, az emlékmű fölállításával a magyar politika több mint százéves mulasztását pótolták.

 

A politikus hangsúlyozta, az emlékmű nem kormányzati támogatásból, nem is önkormányzati forrásból, hanem közadakozásból készülhetett el. Kijelentette, a következő években társaival azon fognak dolgozni, hogy ne csak Ásotthalmon, hanem egész Magyarországon helyre tegyék az emlékezetpolitikát.

 hirdetes_300x300  

 

1921-ben az Ausztriának ítélt Nyugat-Magyarország (ma Burgenland/Őrvidék) elcsatolása ellen hazafias érzelmű (leszerelt) katonatisztekből, diákokból, napszámosokból, parasztokból és kalandorokból álló felkelőcsoportok alakultak, amelyek sikerrel vették fel a harcot a bevonuló osztrák csendőrséggel és az őket támogató Szövetségi Haderő (Bundesheer) egységeivel. Gerillaharcmodoruknak hála az osztrákok nem tudták birtokba venni a területet, a magyar diplomácia pedig ügyes manőverekkel kikényszerítette a soproni népszavazást, amelynek eredményeképpen Sopron és a várost övező falvak Magyarország részei maradtak.

 

Az emlékmű központi figurája a nyugat-magyarországi felkelők főparancsnoka, Prónay Pál alezredes, akinek alakját bronzból mintázta meg a szobrászművész, míg körülötte a fegyveres csoport több tagja látható kőből kifaragva.

 

Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.