Nyitókép: Archív

 

A Romanika Kiadó gondozásában megjelent Tarics Péter újságíró, író „Magyarként, rendületlenül – Nemzeti kultúrkincseink nyomában” című csaknem 500 oldalas reprezentatív könyve, amelyben a szerző azokat a magyarságtudományi és magyarságtörténeti értekezéseit teszi közzé, melyeknek témájában az elmúlt évtizedekben kutatott. Mindenekelőtt magyar nemzeti kultúrkincseinkről van szó (Szent Korona, Himnusz, Bánk bán, székely-magyar rovásírás, hungarikumok, anyanyelv, magyarságpolitika, a nemzetfogalom átértékelése, magyar állampolgárság kiterjesztése, nemzeti ünnepeink), illetve néhány olyan magyar történelmi személyről, akikkel a szerző őszinte barátságban állt és már visszaadták lelküket a Teremtőnek (Jókai Anna, Chrudinák Alajos, Sütő András, Sinkovits Imre, Simándy József – külön értéket képviselnek esetükben a szerző által készített interjúrészletek), vagy megérintette őt nemzetépítő tevékenységük, cselekvő hitvallásuk (gróf Széchenyi István, Jókai Mór, Mindszenty József bíboros, Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, gróf Esterházy János, Gróf Czegei Wass Albert, Latinovits Zoltán – itt pedig némely esetben az úgynevezett mennyei interjúk is közelebb hozzák az olvasóhoz a történelmi személyeket).

 

A kötet tartalmazza a szerzőnek a magyar Parlamentben elmondott beszédét a Civil Együttműködési Tanács (CET) plenáris ülésén, illetve a vajdasági „magyarverések” elleni szabadkai tüntetésen mondott beszédét.

 

A könyvben elsősorban a témák történeti hátterét és mindennapi valóságát tárja fel a szerző, a személyek esetében pedig nem száraz életrajzot találunk, hanem lelki feltöltődést, hitvallást, példamutatást, gondolkodást, bátor tetteket. A könyv mondanivalóját egyedi, lélekemelő, hiteles, valamint kevésbé ismert történetek teszik érdekesebbé, olvashatóbbá. Mindezt olyan lexikális adatok és új történelmi tények gazdagítják, amelyek nemcsak a tudományosságot képviselik, hanem tankönyv-jellegűvé is teszik a kötetet. Ez különösen a trianoni békediktátum következményeiről, az 1956-ról, az aradi vértanúkról, a Himnuszról, a Bánk bánról, a magyar rovásírásról, a magyar Szent Koronáról, valamint a Széchenyi Istvánról, a Mindszenty Józsefről, a Horthy Miklósról és a Latinovits Zoltánról szóló értekezésben mutatkozik meg.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az írásokat – a tudományosság mellett – a szerző személyes hangvétele teszi közvetlenebbé. Mindezt a kötetben szereplő gazdag képanyag és a több tucat egyedi – több száz éves – kuriózum-jellegű kordokumentum gazdagítja.

 

Ez a kötet hézagpótló szellemi érték lehet a magyar családok könyvespolcán, hiszen szerzője a történelmi hűséget képviselve tisztelettel és alázattal emeli piedesztálra a magyar történelem egy-egy fontos pillanatának folyamatát, neves személyének értékközpontú tevékenységét.

 

A könyvet a szerző dr. Ignáczi Ottó szívsebész-főorvosnak ajánlotta, aki 2021. augusztus 16-án szívbillentyű-műtéttel megmentette Tarics Péter életét, valamint édesanyja emlékének, aki a könyv elkészítésének utolsó szakaszában visszaadta lelkét a Teremtőjének.

 

A könyv a Szent Korona öröksége sorozat XXXV. köteteként jelent meg Tarics Péter könyvírói pályafutásának 30. évfordulója tiszteletére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!