Nyitókép: AP Photo/Amr Nabil

 

A Kairó melletti Szakkarában dolgozó régészek több száz ókori sírt tártak fel, és egyiptomi istenek bronz szobrait is megtalálták – közölte hétfőn az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium.

 

A 250 koporsó, 150 bronzszobor és egyéb tárgyak az ókori Egyiptom Későkorából, Kr. e. 500 környékéről származnak a közlemény szerint.

 

Az ásatáson találtak még egy szisztrum nevű hangszert és bronzedénygyűjtemény is, amelyet Isis istennő rituáléihoz használtak. A festett fakoporsók épségben maradtak fent, múmiák, amulettek és fadobozok voltak bennük.

 hirdetes_300x300  

 

Painted coffins with well-preserved mummies inside, dating back to the Late Period of ancient Egypt around 500 B.C, are displayed at a makeshift exhibit at the feet of the Step Pyramid of Djoser in Saqqara, 24 kilometers (15 miles) southwest of Cairo, Egypt, Monday, May 30, 2022. (AP Photo/Amr Nabil)

 

Az egyik koporsóban egy papiruszt találtak hieroglifákkal. A kutatók szerint talán a Halottak Könyvének részleteit tartalmazhatja. Tanulmányozás céljából a kairói Egyiptomi Múzeum laboratóriumába küldték – mondta Musztafa Vazíri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

 

A feltárás leletei közé tartozik még egy kozmetikai készlet ősi szemfestéktartályokkal, valamint karkötő és fülbevalók is.

 

Recently unearthed ancient artifacts are displayed during a press conference at a makeshift exhibit at the feet of the Step Pyramid of Djoser, in Saqqara, 24 kilometers (15 miles) southwest of Cairo, Egypt, Monday, May 30, 2022. (AP Photo/Amr Nabil)

 

A koporsókat a gízai nagy piramisok közelében várhatóan még az idén megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban állítják majd ki. A gízai piramisoktól délre fekvő Szakkarában az elmúlt években folyamatosan zajlottak régészeti feltárások.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.