Nyitókép: BTB

 

A főváros királyi múltjáról a Pozsonyi Koronázási Napokon emlékeznek meg péntektől vasárnapig (július 29–31.). A rendezvény részét képezi a koronázási menet is. A 250 fellépő között a szlovákok mellett Csehországból, Magyarországról és Lengyelországból is érkeznek művészek – tájékoztatott a Pozsonyi Turisztikai Szervezet – Bratislava Tourist Board (BTB).

 

 „A koronázási napok minden évben Pozsony szerves részét képezik. A rendezvény során a főváros közel 300 éves koronázási hagyományáról emlékeznek meg. Bízom benne, hogy idén is minden látogató – a történelem szerelmesei és a járókelők egyaránt – élvezni fogja a történelmi felvonulást és a korabeli hangulatot a városban”

 

– mondta Matúš Vallo, Pozsony polgármestere.

 

 hirdetes_810x300  

A rendezvény részét képezi a koronázási menet is, amely szombaton 13.00 órakor indul a pozsonyi várból, és az óvárosi Fő téren fejezi be útját. Itt kerül sor Rudolf koronázásának 450. évfordulója alkalmából az arany gyűjtőérme ünnepélyes átadására is.

 

A látogatók solymász- és vívóelőadásokat is láthatnak.

 

 

„Végül 18.10-kor kezdődik a nagy lovagi torna, ahol négy lovag küzd meg egymással – mindegyik egy-egy V4-es országért. A lovagok a becsületért, a dicsőségért és a közönség kegyeiért harcolnak majd“

 

– tette hozzá Štefan Klimko a Tostabur vívócsoport tagja.

 

A koronázások történetével kapcsolatos további információk iránt érdeklődők mindhárom napon ingyenes szlovák, angol, német, magyar és ukrán nyelvű túrákon vehetnek részt. A túraútvonal a magyar uralkodók koronázásához kötődő legfontosabb helyekre vezet el.

 

„Lehetőség lesz arra is, hogy többet megtudjunk a Mária Terézia uralkodásához köthető helyekről, amikor Pozsony soha nem látott gazdasági és kulturális fellendülést élt át“

 

– tette hozzá a BTB.

 

Bővebb információ elérhető ITT.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.