Nyitókép: muzsa.sk

 

Rimaszombat gyönyörű város lett, ezt főleg a turistáktól lehet hallani, akik ma már gyakran látogatják a várost. Azt mondják, megragadja őket a város összképe, de nem spórolnak a dicsérő szavakkal az egyes elemeket illetően sem.

 

Ilyen eleme a városnak a Tompa Mihály tér is.

 

A teret öt évvel ezelőtt alakította ki a város mai formájára. 2017 őszén nagy ünnepség keretében avatták fel. A téren két szobor áll, Tompa Mihály és Petőfi Sándor szobra. A Körkép.sk úgy tudja, a tér rendezésekor a város magyarságában megfogalmazódott, hogy Arany János szobra is helyet kapjon itt. Elérve, hogy Rimaszombatban együtt lehessen a magyar irodalom három nagysága, az ún. TRIÁSZ. Rigó László alpolgármester a Körképnek elmondta, hogy nagyon sokat dolgoztak az ügy érdekében. Kiválasztották a szobrászt is, majd Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke megígért a városnak 18 millió forintot (akkori áron mindegy 60 ezer eurót) a szobor elkészítésére, Tiszaújváros pedig 500 ezer forintot (akkori áron 1600 eurót). Rigó érdeklődésünkre elmondta azt is, hogy a képviselő-testület meggyőzése sem volt egyszerű kihívás.

 hirdetes_810x300  

 

El is fogadták, a képviselő-testület jóváhagyó határozata ma is érvényes. Ám a döntés vitát váltott ki a városban. A szlovákság nyomásgyakorlása eredményeképpen Arany János szobra nem lett a téren elhelyezve. Jozef Šimko polgármester szerint a kerületi műemlékvédelmi hivatal feküdt keresztbe, javasolva, hogy csak Tompa Mihály szobra kerüljön ki a térre. Szerintük Petőfi Sándor szobrát is át kellett volna helyezni a város más pontjára, de erre, hála Istennek, nem került sor. A Petőfi-szobor mára a március 15-i ünnepségek megszentelt helyévé vált, ahol a város magyarsága átszellemülten hallgatja a Nemzeti dalt és énekli büszkén a Himnuszt.

 

Mi az oka ennek az állapotnak? Mi a remény arra, hogy Rimaszombatban együtt, egy helyen lehessen a TRIÁSZ? Ennek járt utána a Körkép.sk

 

Hétfőn, október 3-án este a rimaszombati kultúrház nagytermében vitáztak a polgármesterjelöltek. Vázolva, hogy ki hogyan vezetné a várost, biztosítaná a fejlődést, hogyan oldaná meg a fájó, már-már krónikus helyi problémákat. Elmondták azt is, hogyan tudnának segíteni az iskoláknak, a fiataloknak, a kultúrának, a sportnak. Mint ahogy arról is szó esett, mit kellene tenni annak érdekében, hogy Rimaszombat méltó központja maradjon Gömör-Kishontnak?

 

 

A Körkép a polgármesterjelöltektől arra volt kíváncsi, hogy megoldhatónak látják-e a város magyarságának fentiekben vázolt kérését, és mit tennének Arany János szobra elhelyezésének érdekében a Tompa téren?

 

Mind a négy jelölt kifejtette, hogy nem látnak benne semmilyen problémát, csodálkoznak, hogy ez eddig nem történt meg. Nadežda Demeterová és Jaroslav Bagačka beszéltek a szlovák-magyar viszonyról. Elmondták, hogy mivel a város természetes élőhelye a magyaroknak és a szlovákoknak, gyakoribbá kellene tenni a közös aktivitásokat, közeledni kellene egymáshoz kulturális és szórakoztatási szinten is.

 

(Jaroslav Bagačkával a Körkép.sk külön interjút készít, ahol ez a kérdés is terítékre kerül).

 

Nadežda Demeterová hasonlóan vélekedett:

 

Amennyiben a szlovákság a szlovák irodalom és közélet nagyjait színvonalasan el tudja helyezni a város közterein, nem látok semmi kivetnivalót a magyarság ilyen célú igyekezetében. Ezt csak támogatni tudom”

 

– mondta Demeterová.

 

Arany János szobrának ügye tehát várhatóan az október végi helyhatósági választásokon dől majd el. Az ügy pozitív kimenetele a város magyarságának a bölcs választásán fog múlni.

 

Mede Géza

Képek: a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.