Nyitókép: imdb.com

 

Testközelből mutatja be az ukrajnai háború borzalmait Jevgenyij Afinyejevszkij új dokumentumfilmje, a Szabadság tűz alatt. A művet és alkotóit a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál hozta el Magyarországra néhány vetítés erejéig.

 

A 2014-es majdani tüntetésekről szóló filmjéért már Oscar-díjra jelölt Afinyejevszkij ezúttal több mint negyven operatőrrel dolgozott együtt és nagyjából száz interjút készített, hogy a legátfogóbban tudja bemutatni a háború hatását az ukrán népre.

 

Amikor a magyar kormány politikájáról kérdeztük, a rendező történelmi példákkal kezdte válaszát: az 56-os forradalom mellett arra is emlékeztetett, hogy 1941-ben a németek azt követően támadták meg a Szovjetuniót, hogy két évvel korábban Moszkva és Berlin egyezséget kötött.

 hirdetes_810x300  

 

 „Ezekre a leckékre emlékezni kell. És szerintem a döntéseket hozó, kormányon lévő embereknek sokkal bölcsebben kellene gondolkozniuk, mert a saját népük, a saját szavazóik életét kockáztatják”

 

– mondta Afinyejevszkij, aki maga is a Szovjetunióban, Kazanyban született, de ma már izraeli és amerikai állampolgár.

 

A rendező az Euronewsnak azt mondta, hogy szerinte jelenleg már a harmadik világháború kibontakozásának vagyunk a szemtanúi, és munkája miatt az orosz titkosszolgálat megpróbálta elhallgattatni, egyszer meg is mérgezték.

 

 

Egy csecsemővel az Azovsztal poklában

 

A dokumentumfilm egyik legfontosabb szereplője Hanna Jurkina, aki néhány hónapos gyermekével több mint hatvan napra a mariupoli Azovsztal acélgyár katakombáiban rekedt. A bunkerban töltött idő alatt a katonák szereztek neki tápszert és vigyáztak rá, ahogy a többi civilre is. Az óvóhelyük környékén egyszer egy bomba is becsapódott, de a bejáratot elzáró törmeléket sikerült eltakarítani.

 

Jurkina végül egy humanitárius folyosón elhagyhatta a gyár területét, de a családja azóta sem egyesült. A nő férje hónapok óta orosz fogságban van, és csak annyit tudni róla, hogy még a városban dúló harcok során megsebesült.

 

A Szabadság tűz alatt mindössze fél év alatt készült el, a sietség miatt pedig még kérdéses, hogy Magyarországon a mozikban vagy valamelyik streamingszolgáltatón lesz látható.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!