Nyitókép: Twitter/Rome and Beyond

 

Huszonnégy, kiváló állapotban fennmaradt nagyobb bronzszoborra, szobrocskákra és rengeteg pénzérmére bukkantak egy római kori termálfürdő romjai alatt Toszkánában, szakértői vélemények szerint a páratlan lelet a legjelentősebb a maga nemében a riacei bronzszobrok felfedezése óta.

 

A 2300 éves szobrokra az elmúlt két hétben találtak rá a Rómától 160 kilométerre északra fekvő, mintegy 1600 lakosú San Casciano dei Bagniban, ahol három éve kezdődött el az ókori romok feltárása.

 

A páratlan lelet egy meleg vizes medencékkel, teraszokkal, szökőkutakkal és oltárokkal teli szentélyből került elő, amelyet legalább a Kr. e. 3. században építhettek, és a Kr. u. 5. századig üzemelhetett – közölte Jacopo Tabolli sienai régészprofesszor.

 

A szentélyt a kereszténység elterjedését követően bezárták, de nem rombolták le – tette hozzá a szakértő.

 

A szobrok között istenségek, például Hygeia, az egészség istennője, Apollo, a művészetek istene, valamint uralkodók, fiatal katonák is vannak. Közülük öt csaknem egy méter magas.

 

 

A vélhetőleg helyi kézművesek által készített alkotásokat közel hatezer darab bronz, ezüst és arany pénzérme borította. Az ásatási területen számos etruszk és latin nyelvű feliratot is találtak. Tabolli elmondta, hogy a termálvíz konzerváló hatásának köszönhetően a műremekek szinte érintetlen állapotban maradtak fenn. A szakértő különösnek nevezte, hogy a szobrok égetett agyag helyett bronzból készültek. Szerinte ez arra utalhat, hogy egy magasan fejlett kultúrájú, elit települést díszíthettek. A szobrok a többi fogadalmi ajándékhoz hasonlóan a térségben élő neves családoktól, az etruszk és a római világ előkelőitől, földbirtokosoktól, helyi vezetőktől és uralkodók származhatnak.

 

Az ásatás során előkerült leletekből arra lehet következtetni, hogy a térségben az etruszk nyelv tovább fennmaradt, mint ahogy azt korábban tartották – mutatott rá Tabolli. A régész szerint a jelek alapján az etruszk orvoslást a rómaiak is elismerték és becsben tartották.

 

A feltárást a tél közeledtével felfüggesztik, és csak tavasszal kezdik újra. A következő hónapokban a Sienai Egyetem, az olasz kulturális minisztérium és a helyi városvezetés munkatársaiból, valamint külföldi egyetemek szakértőiből álló csapat kutatással, a bronzszobrok tanulmányozásával és restaurálásával fog foglalkozni. A műalkotásokat ebből a célból a toszkánai Grossetóba szállították, később pedig egy új múzeumban fogják kiállítani őket San Casciano dei Bagniban.

 

 

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter rámutatott: a páratlan bronzlelet további lendületet adhat a turizmusnak.

 

San Casciano dei Bagni termálvizei miatt ma is közkedvelt. A település restauráltatta fürdőit, amelyeket már a Mediciek is látogattak a 16. században.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.