Nyitókép: Fortepan/Fehér Antal felvétele – Ladinek Viktor adományából

 

Nagy meglepetéssel készült az ünnepekre a Fortepan csapata, ugyanis 5000 egyedülálló új felvétel került fel a fényképes adatbázis honlapjára. A teljes anyagot ide kattintva lehet megnézni, míg a  230 „best of” fotót tartalmazó összeállítás itt látható.

 

A Fortepanon 50 adományozó illetve szerző képeiből válogathatunk. A fényképeket az adományozó nevére kattintva lehet megtekinteni. A képek között igazi kuriózumokra is bukkanhatunk.

 

Időrendben az első ilyen Kriszt Béla amatőrfotós sorozata. A szerző a századelőn hosszabb gyógykezelésre Egyiptomba utazott, ahová a kameráját is magával vitte.  Azon túl, hogy megörökíttette magát a hajóúton, szálláshelyén, vagy a piramisok tövében, szokatlanul jó, korai street fotókat készített Kairó utcáin. Kígyótáncoltatók, vízhordó asszonyok és közlekedési rendőr a messzi Keleten elevenednek meg Kriszt Béla fotóin.

 hirdetes_810x300  

 

Egy több ezer kockából álló kisfilmes negatív anyagot adományozott a Fortepannak Nagy István győri fényképészmester, aki a város fotós múltjának legjobb ismerője, több győri fényképész hagyatékának gondozója. Gyűjteményéből megosztotta Nagy József újságíró (1901-1984) negatívjait, amikből egy közel 500 képes válogatás került föl a Fortepanra. Nagy József 1938-tól a Magyar Amatőr Fényképészek győri csoportjának titkára volt, és a fennmaradt negatívok is ebből az időszakból származnak. Képei egyszerre tudósítanak a város és a saját családi körének harmincas évek végi életéről. Hagyatékában megjelennek a felvidéki visszacsatolás, a nagy havazások, a vasúti közlekedés, vagy a városi plakátok, kereskedések kockái. Nagy örömmel és tehetséggel fotózta a győri viziéletet, motoros csónakokkal, hajós felvonulással, sőt korabeli vizisível! Érdemes belenézni a sokszor szokatlanul feszesen komponált fotóiba, győrieknek egyenesen kötelező!

 

A békés harmincas évek után egy éles váltással az 1942-43-as ukrajnai fronton találjuk magunkat. A Fortepanra az évek során már több, mint ezer fotó került föl a II. hadsereg doni cselekményeiről, vesszőfutásáról és pusztulásáról. Mégis időről-időre kerülnek elő újabb hagyatékok, fotók, amik tovább mélyítik a tudásunkat erről a teljesen érthetetlen, már a korabeli hátország számára is felfoghatatlan kataklizmáról.

 

A most publikált sorozat szerzője Fehér Antal sorozott katona lehet. A szerző közel kétszáz fotón dokumentálta útját a Don folyó partjáig és vissza, egészen a nyugat-magyarországi hadikórházig. Képein feltárul egy világ, ahol mindenki nincstelen: az ukrán parasztok, a kiszolgáltatott magyar honvédek, az elfogott hadifoglyok, a hazatérteket itthoni vasúti peronokon (hiába) váró asszonyok. Fehér Antal fotói egy nem tervezett utazás emlékkockái, időnként hadisírokkal, gettóval meg felgyújtott parasztházakkal. A sorozat közepén egy szimbolikus jelenettel: egy ismeretlen magyar katona sebesült társát vonszolja a kietlen hómezőn, sehonnan-sehová.

 

Végül egy ismert/ismeretlen szerző képeit szeretnénk ajánlani. A szerzőt Szentkuthy Ibolyának hívják, de sajnos a nevén kívül nem tudunk róla semmit. Negatívokon és diákon fennmaradt hagyatéka egy Práter utcai pincéből került elő. Fotóin a 60-as 70-es évek hétköznapi, családi jelenetei elevenednek meg, keveredve apróbb tudósításokkal, riportokkal.

 

A Fortepan következő megjelenése január végén várható. Kellemes böngészést kíván a Fortepan csapata.

 

Körkép.sk, Sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.