Nyitókép: VEB2023 EKF

 

Veszprém a Bakony-Balaton régióval együtt 2023. január 1-jén vette át az Európai Unió legrangosabb kulturális címét, így 2023-ra Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lett

 

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programelemét jelenti. Az EKF célja, hogy a kultúra révén közelebb hozza egymáshoz Európa népeit. Fontos hangsúlyozni, hogy az EKF cím nem csupán az év során zajló számos programról szól, hanem sokkal inkább hosszú távú, fenntartható folyamatok elindításáról és megerősítéséről. Az idei év egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a Bakony-Balaton régiót, mint európai kreatív és kulturális központot; Veszprémmel a középpontjában, a szlovák vendégek számára is népszerűsítsék.

 

Veszprémnek már most is erős kulturális kapcsolatai vannak Szlovákiával, hiszen a különböző rendezvényeken és fesztiválokon rendszeresen látogatnak szlovák fellépők, valamint a Nyitra testvérvárosa. A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program részeként a két ország közötti kulturális kapcsolatok további erősödését remélik.

 hirdetes_300x300  

 

November 20. és december 3. között például több trencséni és nyitrai művész látogat el a Veszprém-Balaton régióba az InterUrban projekt keretében. Az eddig bejelentett fellépő Nina Kohout, egy 19 éves szlovák zenész, aki jelenleg az Egyesült Királyságban él, ahol nemrég fejezte be tanulmányait a The BRIT Schoolban. Tavaly Nina megnyerte a Radio_Head Award 2020 (a Szlovák Nemzeti Rádió által kúrált) Newcomer of the Year díjat a Blue Sunray című debütáló kislemezéért. Emellett a félig improvizált, audio-vizuális, poszt-apokaliptikus kísérleti projekt SuΣma február 23-26. között fellép az Holtszezon Irodalmi Fesztiválon.

 

Fotó: VEB2023 EKF

 

Ezek azonban csak néhány szlovák csúcspontjai annak a kulturális évnek, amelynek során a Veszprém-Balaton régió 116 városában és falujában egész évben 3000 különböző programot tartanak. A Programfüzet (angol nyelven) a kiemelt programokkal és a menetrenddel letölthető. Online a programokat mind kulturális területek – zene, színház, képzőművészet, tánc, bor és gasztronómia –, mind pedig az új kulturális régió fő törekvéseit keretbe foglaló klaszterek szerint csoportosították.

 

A 9 klaszter – Zene/Város, Tesz-Veszprém, Élő Régió, Törékeny Balaton, Tükörkép, Hidak, Rendhagyó, Ünnep és Jövő Idő – együttesen több száz egyedi programot, illetve programsorozatot foglal magába, amelyek a várost és a régiót fogják élénkíteni. A VEB2023 EKFés partnerei által szervezett programok a művészet és a kultúra eszközeivel válaszolnak napjaink komoly kihívásaira. Legyen szó, például arról, hogy visszahozzák az életet és a közösséget városainkba.

 

Fotó: VEB2023 EKF

 

További célok között szerepel a hagyományos és jövőformáló tevékenységek támogatása olyan településeken, amelyek esetleg a „kevésbé járt úton” vannak. A Balaton és vízgyűjtő területe előtt álló ökológiai kihívások tudatosítása; a fiatalok bevonása és a kultúra iránti érdeklődésük felkeltése figyelemre méltó előadásokon és bemutatókon keresztül; valamint az emberek egymáshoz, környezetükhöz és az együttélés kultúrájához való kötődésének erősítése.

 

Veszprém Nyitrától autóval 2 óra 45 perc, vonattal 5-6 óra; Pozsonytól autóval 2 és fél óra, vonattal 4 óra. Ragyogjon együtt Veszprémmel, és ünnepelje meg a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet!

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.