Nyitókép: Shutterstock

 

A párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítése elég gyorsan halad ahhoz, hogy 2024 végére újra megnyíljon a látogatók és a hívők előtt – kevesebb, mint hat évvel a 2019. április 15-i pusztító tűzvész után. Az AP ügynökség szerint erről hétfőn tájékoztattak a francia hatóságok.

 

Kedden a katedrális előtti föld alatti terekben nyílik a Notre-Dame de Paris: az építkezés szívében című kiállítás, amely ngyenesen látogatható lesz, és bemutatja az érdeklődőknek a helyszínen folyó munkálatokat, valamint a rekonstrukcióban résztvevők szakértelmét és készségeit.

 

Emellett azoknak a látogatóknak, akik fizetnek, lehetőségük lesz a virtuális valóság segítségével elmélyülni a székesegyház történetében. Rima Abdul-Malak francia kulturális miniszter szerint a látogatók így „teljesen új módon kapják meg a Notre-Dame látogatásának élményét”.

 hirdetes_810x300  

 

A miniszter hozzátette: a Notre-Dame-székesegyház kitűzött időpontban történő megnyitása nem jelenti azt, hogy addigra a teljes felújítás befejeződik. Pontosította, hogy még 2025-ben is zajlanak majd bizonyos felújítási munkálatok.

 

Jean-Louis Georgelin, a párizsi katedrális kolosszális felújítási projektjéért felelős hadseregtábornok arról tájékoztatott, hogy a fővárosban és országszerte naponta mintegy 1000 ember dolgozik a Notre-Dame helyreállításán. „A legnagyobb kihívás az, hogy naponta pontosan azt a tervet kövessük, amit elkészítettünk” – ismerte el.

 

A rekonstrukciót felügyelő kormányhivatal ügyvezető igazgatója, Philippe Jost megerősítette, hogy a felújítás eredménye „hű lesz az eredeti építészethez”, mind a katedrális elemeinek formáját, mind az alkalmazott anyagokat és módszereket tekintve.

 

„Nem kőnek látszó betonboltozatokat készítünk, hanem kőboltozatokat, amelyeket úgy építünk, mint a középkorban” – mondta Jost, hozzátéve, hogy a tetőszerkezet is tölgyfából készül majd – az eredetihez hasonlóan.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!