Nyitókép: Körkép.sk

 

Március havát hosszú évtizedek óta a könyv hónapjaként tartjuk számon, aminek lényege a könyvek, az olvasás népszerűsítése. Az internet, az okostelefonok világában a könyvek sajnos egyre kevesebb szerephez jutnak, és nem is csak a felnőttek, de a gyermekek körében is.

 

Az olvasási szokásokat azonban pozitívan tudják befolyásolni a könyvtárak. Erre nagyon jó példa az elmúlt esztendő folyamán felújított Szinnyei József Könyvtár Komáromban, ahol az intézmény dolgozói rendszeres foglalkozásokat tartanak az iskoláskorú gyermekek számára. Mindez hatványozottan érvényes a könyvhónapra.

 

 hirdetes_300x300  

A komáromi Jókai Mór Alapiskola napközis csoportjai nagyon szívesen látogatják a könyvtár ifjúsági részlegét, ahol a szakdolgozók, valamint a pedagógusok segítségével koruknak és érdeklődési körüknek megfelelő könyveket kölcsönözhetnek.

 

Az említett iskolából március folyamán négy napközis csoport látogatott el a könyvbirodalomba, más-más délutánokon, és a könyvkölcsönzés mellett egy tartalmas, ismeretbővítő, szórakoztató gyermekfoglalkozáson is részt vehettek.

 

Az egyes évfolyamokat Matiček Regina, Győri Katalin, Kiss Gabriella, Balla Lívia, valamint Szabó Gabriella napközis tanítónők kísérték el.

 

A tanulókat Jenei Gabriella, a könyvtár ifjúsági részlegének dolgozója fogadta, aki a könyvcseréket követően maga köré gyűjtötte őket.

 

Az érdeklődés felkeltése céljából először általánosságban beszélt március haváról, mint a tavasz első hónapjáról, majd rátért az időszak jeles ünnepeire, hangsúlyozva a magyarság nemzeti ünnepét. Itt, a gyermekek életkorának megfelelő szinten mesélt a kokárda történetéről, melyet Magyarországon elsőként Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia készített férje számára.

 

Jenei Gabriella a bevezetőt követően tért rá a fő témára, a könyvek jelentőségére, azok szerepére az ember életében. Előadását érdekes prezentáció formájában tartotta meg, ahol számos képet vetített ki a könyvek történetiségéről.

 

 

Beszélt az ókori papirusztekercsekről, ennek kapcsán az egyiptomi hieroglifikus írásról, melyben a rajzos szimbólumok mindig egy konkrét tárgyat, élőlényt jelölnek, aztán az agyag és viasztáblákról, az ékírásról, és természetesen a középkori kézzel írott könyvekről, a kódexekről is.

 

Természetesen szóba került a könyvnyomtatás történetisége is, amelynek általunk ismert formáját Johannes Gutenberg találta fel 1453 körül.

 

A gyerekek mindeközben megtudhatták azt is, hogy a papír ókori, kínai találmány, és az arab világ közvetítésével terjedt el Európában.

 

 

A foglalkozásvezető végül napjaink gyermekirodalmáról beszélt, és néhány tanulságos részlet felolvasásával hívta fel a tanulók figyelmét a könyvre, mint szellemi értékre:

 

„Ha én könyv lennék, nagyon boldog lennék. Belebújnék minden kisgyerek táskájába, és örülnék, hogy belemélyednek soraimba, elgondolkodnak, szinte megfeledkeznek a világról. Sok-sok gyereket tennék boldoggá.


Ha én könyv lennék, feljajdulnék a fájdalomtól, ha piszkos kézzel nyúlnának hozzám, vagy egyszerűen a sarokba dobnának. És sírnék, hangosan sírnék. Talán egy kisgyerek meghallaná keserves sírásom, felemelne és magához szorítana. Én ismét boldog lennék.


De én könyv nem vagyok. De nagyon szeretem a könyveket, ezért azt szeretném, hogy a könyv sose sírjon, mindig mosolyogjon, hogy minél többet forgassák lapjait, hiszen a könyv a legjobb barát.”

 

A tartalmas bemutatót követően szórakoztató, csoportos játékos foglalkozásokra is sor került. A tanulócsoportok egy-egy puzzle kirakós játékot kaptak, amelyen a sikeres összerakást követően néhány híres ember könyvvel, olvasással kapcsolatos mondását kapták meg. A kapott eredmény mindnyájuk számára sikerélményt jelentett, és örömmel mutatták egymásnak:

 

Tiszteljétek az írást, mert az íráson át a lélek szól az emberiséghez. (Móricz Zsigmond)

 

A könyvet mindig ketten alkotják, az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. (Kosztolányi Dezső)

 

A gyermekek friss tudással és élményekkel gazdagodva térték vissza az iskolába, ráadásul táskájukban az újonnan kikölcsönzött könyvekkel.

 

A könyvek iránti szeretet és tisztelet a pozitív élmények hatására nagy valószínűséggel elmélyült bennük.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!