Nyitókép: AP Photo/Gregorio Borgia

 

Nagyszombat a bűnbánat és a csend napja. Ezen a napon véget ér a böjt és este már Jézus feltámadását ünneplik a keresztények. Ferenc pápa nem vett részt a nagypénteki keresztúton, ugyanis Rómában rendkívül hideg volt. Jeruzsálemben is megtartották a hagyományos körmenetet, ott azonban a fellángoló palesztin-izraeli konfliktus árnyékolta be a megemlékezést – számolt be róla az M1 Híradója.

 

Jeruzsálem

 

Keresztény zarándokok követték Jézus Krisztus léptei nyomát a jeruzsálemi Via Crucison, vagyis a keresztúton. A hagyomány szerint kétezer évvel ezelőtt itt vonult Jézus, vállán a kereszttel a Golgota hegyére, a megváltó kereszthalál helyszínére. A hívek megálltak a bibliai történet egyes állomásain és felidézték Krisztus kálváriáját.

 hirdetes_300x300  

 

A körmenet a Szent Sír-templomban ért véget, amely Jézus Kereszthalálálnak és közeli sírjának, így egyben feltámadásának is feltételezett helyszínén épült Jeruzsálem óvárosában.

 

Ezalatt szerte Jeruzsálemben és Izraelben zavargások árnyékolták be a megemlékezést: terrortámadások, karhatalmi ellenintézkedések és tüntetéshullámok söpörtek végig a Szentföldön.

 

Róma

 

Rómában is végigjárták a Via Crucis stációit: húszezren vettek részt a nagypénteki keresztúton.

 

Az idei körmenetet a háború és emberkereskedelem áldozatainak, valamint a migráció elszenvedőinek szentelték.

 

A Via Crutsis állomásain többek között egy ukrán és egy orosz gyermek olvasta fel az elmélkedéseket: az ukrán fiú menekültként él Olaszországban, míg az orosz fiatal a fivérét veszítette el az ukrajnai háborúban.

 

A Via Crucist hagyományosan a pápa vezeti, ezúttal azonban rendhagyó módon a Szentatya a Vatikánban maradt. Az évszakhoz képest rendkívül hideg volt ugyanis pénteken az olasz fővárosban: este 10, naplemente után már csak 4 fok volt, amit túl hidegnek ítéltek az egyházfő számára orvosai. A 86 éves Ferenc pápa alig egy hete hagyta el a kórházat. Légzési nehézségekkel küzdött, ezért napokig megfigyelés alatt tartották, azóta azonban többnyire részt vett a nagyhét eseményein.

 

Ő vezette a nagypénteki Passió-szertartást is a Szent Péter-bazilikában, ahova kerekesszékében érkezett, s többnyire ülve is maradt. A homíliát viszont már nem ő tartotta, hanem a Pápai Ház szónoka, Raniero Cantalamessa. Prédikációjában a kapucinus bíboros ideológiai zsákutcának nevezte a nyugati, szekularizált világ relativizmusát.

 

„Az Egyház kétezer évig hirdette Isten fiának kereszthalálát. Másfél évszázada már, azonban, hogy egy másik Istenhalált is kinyilvánítottak a mi nyugati, kereszténytelenített világunkban. Amikor a művelt emberek között Isten haláláról beszélnek, többnyire erre a másik halálra gondolnak, amely inkább ideológiai, mint történelmi. Nem a Semmit helyezik azonban Isten helyére, hanem az embert, egy felsőbbrendű embert vagy szuperembert. Ecce homo! Íme az ember! Nem kell sokat várni azonban, s rájönnek: az ember, ha magára hagyják, valóban semmi”

 

– szólt a nagypénteki prédikáció.

 

Nagyszombat estjén várhatóan ismét Ferenc pápa vezetésével tartják meg a húsvéti virrasztást a Vatikánban, majd húsvét, vagyis a feltámadás napján, vasárnap délelőtt az egyházfő Urbi et Orbi áldást ad Rómára és a világra.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!