Nyitókép: Szabó Sándor/Kiszo.net

 

Miniszobrot avattak a TV Maci tiszteletére a kárpátaljai megyeszékhelyen szombat délelőtt. Az apropót az adta, hogy kereken hatvan évvel ezelőtt került először képernyőre Magyarország kedvenc mesefigurája, a tévében minden este pontosan ugyanakkor feltűnő TV Maci.

 

A bronzból készült bájos miniszoborra az ungvári vár közelében, Ungvár első magyar tannyelvű óvodájának kerítésén lehet rábukkanni. Az ikonikus TV Maci figurája kedves pajtásával, Paprikajancsival ücsörög a foteljében. Az avatóünnepségen Meskó János ismertette a TV Maci történetét. Az ungvári helytörténész elmondta, hogy bár a TV Maci először 1963. április 15-én jelent meg az Esti mese előtt, hivatalos születésnapja mégis  október 23-án van, ugyanis 1922-ben ezen a napon született Bálint Ágnes, aki az Esti mese szignálfilmjének eredeti forgatókönyvét írta, illetve a maci karakterét is ő találta ki. A figurát Szabó László iparművész készítette.

 

Az Esti mese hagyománya a Magyar Rádióban kezdődött, innen vette át a televízió. 1968. augusztus 19-én megújult a báb, melynek a kezdetektől volt alvótársa: először Valérka, később Csutkababa, majd Paprikajancsi.  A TV Maci ikonikus szerepét mi sem mutatja jobban, hangzott el, minthogy 1980-ban 7 napot töltött a világűrben Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós társaként, és a Szojuz-36 fedélzetéről olvasta fel a gyerekeknek az esti mesét. Alakján többször is változtattak. A nyolcvanas évek macija annyira a kultúránk, sokak gyerekkorának részévé vált, hogy a 2012-es maciváltás szabályos népharagot keltett. Így a zöld pizsamás Tévémaci és kis Paprikajancsija hamar visszakerültek a képernyőre.

 hirdetes_300x300  

 

2000. december 31-én, utolsóként kapott papír alapú személyi igazolványt a TV Maci, az okmányt motoros rendőr vitte ki a tv-székházba. Igazi címmel, személyi számmal ellátott igazolvány volt, anyja neve – immár hivatalosan is – Bálint Ágnes. Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora, aki a háború kitörése óta a 101. kárpátaljai önálló területvédelmi zászlóaljnál teljesít szolgálatot, és ő a szoborállítás egyik ötletgazdája is élő videóhívásban jelentkezett be a frontról. Elmondta, nemcsak Magyarországon, de Kárpátalján is generációk nőttek fel a maci szerethető figuráján. Mint fogalmazott, a karakter sokaknak a gyermekkorukat juttatja eszébe. Bízik abban, hogy ez a miniszobor is Ungvár egyik újabb látványosságává válik. Hozzátette: a szoboravatás egyben a 2023-as kárpátaljai turisztikai idény kezdetét is jelenti.

 

„A miniszobor a magyar és az ukrán nép barátságának a jelképe.”

 

– emelte ki Fegyir Sándor, aki egy videót is posztolt Facebook-oldalán az évforduló apropóján:  A miniszobrot Shrek Tímea gyermekíró és Opalenik András leplezte le az Esti mese szignálfilmjének ismert dallamaira. Az írónő beszédében rámutatott arra, hogy a TV Maci karaktere megmozgatta a gyerekek fantáziáját, és állandóságot hozott az életükbe, ami nem jellemző a mai kor meséire.

 

Kiszo.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.