A Komáromi Napok még csak éppen most veszi kezdetét, de már az előző hétvégén hatalmas kultúráradattal csábította nemes szórakozásra a város lakóit.

 

2023. április 21-én került sor a VOX HUMANA baráti kórustalálkozóra, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ, valamint a Gaudium Polgári Társulás közös szervezésében.

 

Mivel az előző évben került sor a kórus, és az évente megrendezendő hangverseny húszéves jubileumára, így idén azt már a XXI. rendezvény követte.

 

 hirdetes_300x300  

 

Mint ahogy a rendezvény valódi főszervezője, annak mozgatórugója, Stirber Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja több alkalommal is elismételte, céljuk maga a találkozás, egymás lélekben erősítése, a barátkozás, a zene feloldó, s közösségben felemelő ereje.

 

A zenei rendeznényre aEgressy Béni Városi Művelődési Központban került sor, amelyen számos jelentős vendég is részt vett. Ünnepi köszöntőt mondott Mátyás Katalin, a Jókai Mór Alapiskola igazgatója.

 

 

A hangverseny nyitányában elsőként – valamennyi jelenlévő kart felsorakoztatva – Koltay Gergely – Reményik Sándor Templom és iskola című művének előadását hallhattuk, vezényelt Stirber Lajos karnagy. A zeneszám óriási szerepet tölt be a nemzeti öntudat, a nemzetnevelés irányába.

 

A kórusok sorrendjében a Jókai Mór Alapiskola Kicsinyek Kórusát” hallhattuk, vezényelt a kisgyermekek körében végtelenül közkedvelt karnagy, Pfeiferlik Annamária, zongorán közreműködött Pásztor Éva.

 

A kicsinyeket a sorban a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola egyesített gyermekkórusai követték, vezényelt Molnár Ožvald Gabriella, valamint Polák Lýdia .

 

 

A Jókai Mór Alapiskola felső tagozatos Gyermekkarát Juhász Mónika vezényelte. A zeneművek csodálatos hangzása egyértelműen bizonyítja, hogy a jelenlegi karnagy, aki az iskola saját neveltje, méltó utódjává vált Stirber Lajos karnagynak.

 

Őket, a szintén zenei csemegét felsorakoztató MARIANUM Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Gyermekkara követte, vezényelt Orsovics Yvette karnagy.

 

A Jókai Mór Alapiskola magyarországi együttest is vendégül látott (egész napos programmal), mégpedig az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola gyermekkarát Pápáról, vezényelt Mészárosné Varga Veronika. Az ének-zenei iskola fantasztikusan pörgős, ritmusos számai, valamint előadásmódja, amely az énekkarok statikus helyzetét mozgásra változtatta, dinamikussá tette – fenomenális hangulatot teremtett a nézőtéren.

 

 

Az egész estét betöltő műsorfolyamot a GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes repertoárja zárta, vezényeltek Stirber Lajos, valamint Grassl Ferdinánd karnagyok.

 

Egy közös szám erejéig a Jókai Mór Alapiskola két gyermekkórusa is csatlakozott hozzájuk, ekkor Somorjai József  Üzenet a kék bolygóhoz című számát adták elő, ami a békéért kiált. A zeneszámot Juhász Mónika vezényelte, s mindenféle túlzás nélkül elmondható, a karnagy és az összesített kórus előadása csúcsokat döngetett.

 

 

Szem nem maradt szárazon…

 

Mindig kék és mindig zöld és mindig szép a Föld.

 

Mindig gyilkos fegyverek hangja, és gyűlölet lángja ég szüntelenül.
Mindig kék és mindig zöld és mindig szép a Föld.

 

Mért kell miért a bánat a baj miért a könny hogy arcodat boldog álom törölje át! Miért ó mondd miért csak akkor már miért csak akkor fáj ha szeretni már nincs itt a nyár. Mindig kék és mindig zöld és mindig szép a Föld.

 

 

Buday Mária

Fotók és videó: Jókai Mór Alapiskola közösségi oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!