Nyitókép: Körkép.sk

 

2023 tavaszán a hagyományos Komáromi Napok rendezvénysor április 26. és május 1. között került megrendezésre, amelyek közül a három utolsó nap bőséges családi programot kínált.

 


A számos kulturális- és sportrendezvény között ismét igen nagy népszerűségnek örvendett az „Öregvár nap”. Ilyenkor bárki ingyenesen tekintheti meg ezt a különleges építményt, a várudvarban pedig a hangulatos népünnepély jellegű programsort.

 

A gyerekek idén is különféle kézműves foglalkozásba kapcsolódhattak be, de ugyanígy vidám szórakozást nyújtottak a Mátyás királyról szóló zenés meseelőadások is.

 hirdetes_810x300  

 

 


Azonban kortól függetlenül mindenki talált kedvére való szórakozást, hiszen már maga a hagyományos verkli muzsika is különös hangulatot teremtett a várudvar sok százéves környezetében.

 

Sokakat vonzott a hagyományőrzők programja, amikor az 1848/49-es hagyományőrző katonák korhű ruháikban és fegyvereikkel bevonulnak az Öregvárba, és 19. századi csatajeleneteket mutatnak be. 

 

Ugyanilyen népszerű volt a harmadízben megrendelésre került Komáromi ostromlakoma, ahol szabadtűzi ételek készültek, és minden benevezett csapat készítménye óriási sikernek örvendett.

 

Minden látogatót magával ragadt a veterán autók felvonulása és kiállítsa az Öregvár előtti parkolóban. 

 

A belvárosban két színpadon folyt a sokszínű program, de nagy népszerűségnek örvendhetett a Klapka téri utcazenész is.

 

 

A megnyitó első pillanatától a belváros utcái színes forgataggá változtak, ahol különféle árusok kínálták szebbnél szebb portékáikat. Öröm volt megtapasztalni, hogy több kézműves jelentkezett a közeli régiókból, és viszonylag kevés volt az értéktelen áru. A hazai árusokon kívül szép számmal érkeztek vásárosok Magyarországról és Erdélyből – Kalotaszegről, Székről is. 

 

Volt itt minden, ami szemnek, szájnak ingere, a finom lacipecsenye, kemencés lepény, erdélyi kürtőskalács és sorolhatnánk.

 

Láthattunk csodaszép erdélyi – kalotaszegi szőttes és varrottas terítőket, kézi csomózású szőnyegeket, szépen megmunkált konyhai eszközöket, kemencés edényeket, apró emléktárgyakat.

 

 

Nagyon sikeresek voltak a hazai kézművesek portékai is, például a levendula termékek, helyi gyümölcsből készített természetes szörpök, illatgyertyák, szappanok, pompázatos népviseletek. Külföldi készítésű gyermekjátékok halmazával szerencsére alig találkozhattunk.

 

A fesztivál számtalan programja között kicsik és nagyok, idősek és fiatalok, a könnyedebb szórakozást keresők, vagy az igényesebb zenét kedvelők egyaránt megtalálhatták a kedvükre valót. 

 

Egyébként a Komáromi Napokat 1992-től szervezi meg a két országban húzódó egyváros, az 1849-es dicső tavaszi hadjárat emlékére. A rendezvénysor mottója pedig „Komárom határtalanul jó!”

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.