Komáromban szinte egymást érik a társadalmi és kulturális események, most azonban csupán egy fergeteges hangulatú rendezvényről számolunk be.

 

2023. május 19-én és 20-án a Tiszti Pavilon udvarán másodízben került megrendezésre a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó, mely 2018-ban indult útjára Dunaszerdahelyen. A felfrissített rendezvénysor a régi táncháztalálkozók lelkületét tűzte ki céljául visszaállítani.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kétnapos programban a közönség számos nagyszerű előadáson vehetett részt, amelyet gazdag családi program és tarka népművészeti vásár kísért, mindezek mellett az érdeklődők táncoktatásban is részesülhettek.

 

A péntek délutáni kapunyitást követően elsőként a TÁNCFÓRUM gálájára került sor, majd az esti órákban a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Minősítő Gálájának győztesei, a Kis Megyer és Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a Csalló Néptáncegyüttes léptek színre. A bemutatókat az esti órákban egy fergeteges hangulatú táncház követte, a talpalávalót pedig a Pósfa zenekar, valamint a Tatros zenekar húzta.

 

 

A táncháztalálkozó második napja szombat délelőtt indult, egy színvonalas, meghatározott célú népünnepély formájában. A Tiszti Pavilon udvarát különböző kézműves foglalkozások bemutatói, valamint érdekesebbnél érdekesebb népi gyermekjátékok lepték el, amelyeket szabadidős programként érdemes volt egytől egyig kipróbálni.

 

Fontos boltnak bizonyult a néptáncosok igényeire szakosodott néptáncosok kellékboltja, ahol ruhaneművel, cipővel, fejdíszekkel egészíthették ki felszerelésüket a táncosok, és persze az étel-ital sem hiányzott az udvarból.

 

 

A Tiszti Pavilon udvarának egy-egy részét a folkszöglet, valamint a folkudvar töltötték ki, szintén a népzene egy-egy helyszíneként.

 

A táncoktatás a Tiszti Pavilon nagytermében valósult meg, Tánctár összefoglaló címmel. A program a délelőtti órákban a Ringatóval kezdődött, majd más-más vidék táncmotívumai kerültek bemutatásra.

 

 

A délutáni órákban Korpás Éva és zenekarának családi koncertje szerzett tartalmas és vidám pillanatokat a legifjabb generációnak, ahol az énekművész legújabb, Piripotty című lemezének bemutatására került sor.

 

A kora este programját a Táncfórum-gála jelentette, ahol fellépett a Kis Megyer és Csilizke Néptáncegyüttes és a Csali Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja, a Csallóközi táncegyüttes, Csalló Néptáncegyüttes, Sendergő Néptáncegyüttes, Ifi Sendergő, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, Bellő Néptáncegyüttes, Nádasdi Ifjúsági Néptáncegyüttes, Megyer Táncegyüttes.

 

 

Az est fő programját a Duna Művészegyüttes adta, Szerelmünk KALOTASZEG címmel, mely határozottan hevítette a közönség hangulatát, mivel a legényest igazi magyar virtussal még az asztal tetején is táncolták, ám a páros táncok is csúcsfokra járatták a hangulatot.

A közönség a Duna Művészegyüttes produkcióját álló vastapssal és üdvrivalgással éljenezte.

 

 

Az éjszaka ritmusát az „Antonio Projekt” adta meg, s tette különlegessé. Az előző évben megalakult zenekart Szilágyi Tóni erdélyi prímás keltette életre, aki a világzenei és népzenei élet meghatározó egyénisége. A magával ragadó, mulatásra serkentő zenének nehéz volt ellenállni, így az kiváló rendezvényzáró programnak bizonyult.

 

A kétnapos műsorfolyam a Táncfórum, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ szervezésében valósult meg, s ismét helyet biztosított Komáromban az egykori táncházmozgalom lelkületének, s küldetésének.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.