A komáromi Limes Galériában 2023. május 26-án új kiállítás nyílott, jelenleg RAJZSZÍNTÉR címmel, Drabik Tamás és Kecső Endre közösen alkotott műveiből. A tárlat a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete gondozásában jött létre.

 

A két magyarországi alkotó a kiállítás helyszínéül szolgáló Katonatemplom teréhez méretezetten, szándékos tervezéssel készítette helyspecifikus alkotásait, amelyek első ízben kerültek most bemutatásra.

 

A rendezvény főszervezője és házigazdája Balla Rita, design- és művészetelemző volt, aki röviden bemutatta az ifjú alkotóművészeket, üdvözölte a jelenlévő vendégeket, majd átadta a szót Képíró Ágnes művészettörténésznek.

 hirdetes_810x300  

 

 

Képíró Ágnes, aki muzeológusként tevékenykedik, a következőket fogalmazta meg a kiállítás egészéről:

 

„ A magyarországi fiatal művészgeneráció átlagából kiemelkedő Kecső Endre festőművész és Drabik Tamás szobrászművész számos közös vonást rejt magában. Amellett, hogy a való életben jóbarátok, mindketten a figurális művészet mellett kötelezték el magukat, alkotásaikban pedig ókori mitológiai témákat ültetnek át modern köntösbe.

 

Emellett mindketten szenvedélyes rajzolók: időnként maratoni rajzoló hétvégéket tartanak a festőművész otthonául szolgáló Szolnoki Művésztelepen. Az eszköz ceruza, a hordozó pedig papír, nem is akármekkora: több négyzetmétert is felölel egy-egy közös munka. A technika pedig szigorúan rajz, nem pedig grafika.

 

A végeredmény nem más, mint egy közös mű, mely egyazon papíron, egymást felváltva, kiegészítve, át- és belerajzolva készül. Mindennek eddigi eredményét pedig első ízben Komáromban tekintheti meg a művészetszerető közönség.”

 

 

A „négykezes” művek értelmezésében Képíró Ágnes a továbbiakban a következő gondolatokkal segítette feltárni a műalkotások üzenetét, mondanivalóját a közönség irányába:

 

„A kiállítás címe nemcsak a kész munkákra és azok létrejöttére utaló beszédes címadás, hanem utal a rajzok témáira is, ugyanis a Rajzszíntér a harcszíntérre asszociál, mert jellemzően ókori, döntően görög mitológiából vett toposzokat, csatákat jelenítenek meg és írnak át gigantikus méretű rajzmezőiken. Ugyanis mindketten élénk érdeklődéssel fordulnak a mitológiai történetek felé, amelyek rajzi megvalósulásai számos korunkbeli áthallásban bővelkednek. … az ókori mitológiából kölcsönzött témákat mi, a 21. század szemlélői nem súlyos történetekként, hanem könnyed, humoros epizódokként is értelmezhetjük és átélhetjük, a rajzok által közvetítve. Árad belőlük a játékosság…miközben az is egyértelmű, hogy nagyon is komolyan veszik mind a választott témák szabadon értelmezett újraírását, mind az alkalmazott technikával a maguk elé tűzött cél és feladat megoldását.”

 

Az ünnepi megnyitó után a nagyközönség végigszemlélte a remek alkotások sorát, s mindeközben baráti vendégfogadáson is részt vehetett.

 

Drabik Tamás és Kecső Endre szobrász-festő páros közös kiállítását június 18-ig tekinthetjük meg, hétköznapokon keddtől péntekig 13.00-16.00 óra között, vagy pedig egyéni bejelentkezés alapján. Elérhetőségek: [email protected],  www.mamsze.sk.

 

Érdekes, fantáziát megmozgató rajzkiállítás fogad tehát minden érdeklődőt Komáromban, a Limes Galériában, amely a Ferencesek utcájában, a Katonatemplomban található.

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvétele.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.