Nyitókép: Körkép.sk

 

A Concordia Chorus Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ közös szervezésében 2023. május 26-án került sor a komáromi magyar óvodások IV. Kodály Zoltán Kórushangversenyére, amely a Tiszti Pavilon dísztermében valósult meg. Az ünnepség fő koordinátora és konferálója Stubendek István zenepedagógus, a Concordia Vegyeskar karnagya volt.



Mindegyik óvodás csoport műsora Kodály Zoltán KIS EMBEREK DALAI című zenei gyűjteményére épült fel. A kórusművekben elhangzó gyermekversek Csukás István, Gazdag Erzsi, Károlyi Amy, valamint Weöres Sándor költeményeiből álltak össze.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az óvodások kórushangversenyén az összes komáromi magyar nevelési nyelvű óvoda kórusai felléptek, amelyek a következők: Eötvös Utcai Magyar Nevelési Nyelvű Óvoda (Bóbita), a
Ferences Barátok Utcai Magyar Nevelési Nyelvű Óvoda, a Komáromi Kacz Endre Utcai Magyar Nevelési Nyelvű Óvoda (Százszorszép), a Marianum Egyházi Iskolaközpont óvodája, a Komáromi Református Óvoda (Csillag), a Víz Utcai Magyar Nevelési Nyelvű Óvoda (Tulipán óvoda).

 

A műsor ünnepi köszöntőjében Kodály Zoltán 1951-es GYERMEKNAPI BESZÉDE hangzott el:

 

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel. Ma még tovább mennék: nem is a gyermek, hanem az anya születése előtt kilenc hónappal kezdődik a gyermek zenei nevelése.

 

Az első benyomások a legmaradandóbbak, már amit hat éves koráig hall a gyermek, sem irtható ki belőle később. Keresve, hol kell és lehet tenni valamit, mind kisebbekhez jutottam, végre elérkeztem az óvodáig…

 

 

Minél felnőttebb valaki, annál nehezebb rajta segíteni. Milyen más lehet ez még, ha legkisebb koruktól benne nőnek fel. Ha a gyermek fogékonysága és daloló kedve nem hever évekig parlagon. Ha védőoltást kap a mindenfelől rátóduló zenei selejt mikróbái ellen. Ha nem mint egy idegen nyelvet kell tanulnia zenei anyanyelvét, hanem benne él zsenge korától fogva. Nem lehet egészen boldog ember, akinek nem öröm a zene. Erre az örömre azonban tanítani kell az emberiséget, mert magától nem jut el odáig.


Az óvodával, annak zenéjével foglalkozni tehát nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés.”

 

Kodály Zoltán magvas gondolatai érvényre jutottak a szerepelni vágyó, izgatott, boldog gyermeksereg közvetítésével, akiknek hangján felcsendültek a vidám, életigenlő gyermekdalok. Az ő lelkesedésüket talán csak az anyukák, apukák fényképező, videózó hada múlta felül, az emberi természettől adódóan saját csemetéjükre összpontosítva. Persze érthető, hogy a műsor – mintegy előzetes gyermeknapi program része – a szülők számára is óriási örömet szerzett.

 

Egyébként a gyermekkarok teljesítménye maximálisan jó volt, s ami talán nehezen hihető, de az egyik legnehezebb pedagógiai feladat, mert nemcsak zenei műveltséget, de végtelen türelmet, kitartást, tenni akarást igényel. Ezért az óvodapedagógusok karnagyai (és mindegyik műsorkészítő) maximális megbecsülést érdemel. 

 

 

A IV. Kodály Zoltán Kórushangverseny záró részében valamennyi gyermekkórus színre lépett, egy hatalmas összesített kórust hozva létre, s magyar gyermekdalok előadásával hírül adták a világnak, hogy mi voltunk, vagyunk és leszünk!

 

A záró részben elhangzott: Gazdag Erzsi: Árkot ugrott a szúnyog, Weöres Sándor: Járjunk táncot, ripegő-ropogót, Weöres Sándor: Jön a kocsi, most érkeztünk, valamint Csukás István: De jó a dió! megzenésített versikéje.

 

„De jó a dió!” fütyül a rigó. / Vidám dala száll: élni, jaj de jó!
Gyere, te rigó, itt van a dió, / héja ropogó, bele csuda jó.

 

A lelkes munka jutalmául mindegyik óvoda karnagya egy-egy zenei ajándékcsomagot vehetett át Stubendek István zenepedagógustól, melyet Keszegh Béla polgármester juttatott el, Komárom városvezetése nevében.

 

Reméljük, a távoli jövőben is sok száz magyar kisgyermek lép egyszerre színpadra, hogy saját népzenéjén, s anyanyelvén dicsérhesse annak szépségét és megtartó erejét.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.