Nyitókép: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Európában rekordot jelentő összegért, 85,3 millió fontért kelt el Gustav Klimt utolsó befejezett portréfestménye a londoni Sotheby’s aukciósház árverésén. 

 

Az osztrák művész Nő legyezővel című alkotása egy ismeretlen alakot ábrázol, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, madarakkal benépesített háttér előtt. A négyzet alakú vászonra festett, egy négyzetméteres portré szerepel a röviddel a festő halála után a műterméről készített fényképen is.

 

A kép Klimt kínai és japán művészet és kultúra iránti érdeklődését is mutatja. A művész rengeteg kínai kerámiával és japán fametszettel töltötte meg otthonát, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat.

hirdetes_starlux810x300

 

A bécsi szecesszió vezéralakjának utolsó befejezett festményét két éve a bécsi Belvedere palotában megrendezett nagyszabású Klimt-kiállításon is láthatta a közönség – írja az MTI.

 

A festmény az 1920-as éveket követően valószínűleg a svájci Böhler család birtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt. Az 1990-es években már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért kelt el egy New York-i árverésen.

 

A harmadik legdrágább Klimt-festmény

 

Eddig Alberto Giacometti Sétáló ember I című szobra volt az a műtárgy, amelyért a legtöbb pénzt fizették Európában, az 65 millió fontért kelt el 2010-ben. A Nő legyezővel című képért kínált összeg jelentősen meghaladta a korábbi rekordot, de így sem ez a legdrágább Klimt-kép, amely valaha gazdát cserélt.

 

Tavaly egy New York-i árverésen 35 milliárd forintnyi dollárért kelt el a Nyírfaerdő című alkotás. 2016-ban pedig Oprah Winfrey amerikai műsorvezető több mint 50 milliárd forintnak megfelelő dollárért adott el egy másik Klimt-képet egy kínai gyűjtőnek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!