Nyitókép:  Peter Hanzes/Shutterstock

 

A Rozsnyói járásban található karasznahorkai vár helyreállítása az ütemterv szerint folytatódik, és a megadott időpontig be kell fejeződnie. Több millió euróval drágulhat azonban a várrekonstrukciót és a várterületi építkezést magában foglaló projekt az építőipari termékek drágulás miatt – tájékoztatott Silvia Hroncová kulturális miniszter és Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum (SNM) igazgatója.

 

A miniszter szerint a vár helyreállításának építési munkái továbbra is a meghatározott ütemterv szerint folynak.

 

„A tűzben elsősorban a felső rész semmisült meg, így ennek rekonstrukciója tart majd a legtovább. A középső rész van a legjobb állapotban, ami az építési munkálatok előrehaladását illeti, és az alsó rész is nagyon jól halad. Szilárd meggyőződésem, hogy a rekonstrukció után Krasznahorka a muzeológia példaképévé válik”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Hroncová, hozzátéve, hogy a rekonstrukciós munkálatok várhatóan 2025 és 2026 fordulóján fejeződnek be.

 

A 2012. márciusi tűzvészben elpusztult kastély helyreállítását valószínűleg az építőipari termékek drágulás is befolyásolja majd.

 

„Az elmúlt három évben 15–30 százalékkal nőttek az építőanyagok és a munkálatok árai. Feltételezzük, hogy a projektben meglévő tartalékunk nem lesz elegendő. Előzetesen úgy számoltunk, hogy hatmillió euróval többe fog kerülni. De ebben a pillanatban még korai erről beszélni, még el kell végeznünk néhány elemzést és ki kell számítanunk néhány dolgot”

 

– mondta Panis.

 

A kulturális miniszter szerint a kormány az emelésről is tárgyal majd, az állam korábban csaknem 35 millió eurót hagyott jóvá Krasznahorka helyreállítására.

 

A múltban is többször szóba került a felújított vár újranyitásának korábbi időpontja, de a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója szerint a késést az eredeti projekt bővítése is okozta.

 

„Az eredeti projekt csak a vár helyreállításával számolt, de kibővítettük minden olyan dologgal, ami a vár működtetéséhez szükséges. Elkezdtünk azon gondolkodni, hogy merre mennek majd az utak, hol parkolnak a buszok, autók, és hol tudnak az emberek frissítőt vásárolni”

 

– magyarázta Panis.

 

A kastély rekonstrukciójával párhuzamosan a restaurátor-konzerváló műtermekben is folyik a gyűjteményi tárgyak szakszerű kezelése. „Minden egyes tárgy, amely visszakerül a krasznahorkai várba, restaurátorok és konzervátorok kezén megy keresztül. Ezeknek a tárgyaknak a túlnyomó többsége már kezelve van, és készen áll az új kiállításokra” – magyarázta a Betléri Múzeum igazgatója, Mátéová Tímea.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!