Nyitókép: Facebook/Nemzeti Hauszmann Programm

 

A Budavári Palotanegyed helyreállításának újabb állomásaként megújult a Csikós udvart és a Török kertet összekötő kör alakú torony, amelyben mostantól információs pont, ajándékbolt, teraszos kávézó és mosdó várja a látogatókat.

 

A középkorban a mai Csikós udvar környékét minden oldalról fal vette körül, ez a terület a budai Vár védelmi rendszerének részét képezte. Ebben a falszorosban jött létre a török időkben az Újnegyed nevű városrész, amelynek végében Karakas Mehmed budai pasa 1620 körül emeltetett tornyot – idézte fel az épület megnyitóján Sikota Krisztina, a Várkapitányság vezérigazgató-helyettese.

 

A faragott kváderkövekből készült, tizenkét szögletű ágyútorony még a 19. század végén is őrizte eredeti formáját. A 2. világháborút követően azonban ellentétes utat járt be, mint a Csikós udvar többi épülete, hiszen a Főőrséget, a Stöckl lépcsőt és a Lovardát a kommunizmusban ideológiai okokból elbontották, és a helyükön használaton kívüli, kavicsos rézsűt alakítottak ki.

 hirdetes_810x300  

 

A Nemzeti Hauszmann Program során végzett helyreállítás valódi újjászületés, hiszen a Budavári Palotanegyedben rekonstruált épületek új kulturális helyszínekként várják a látogatókat.

 

„A városrész századfordulós szépségét helyreállítjuk az elpusztított épületek visszaépítésével, ugyanakkor megőrizzük azokat a helyszíneket, amelyek új funkcióval tudják kiszolgálni a mai igényeket.”

 

– fogalmazott Sikota Krisztina. A torony új külsőt kapott, és belső terei is megújultak. A benne működő kávézó és mosdó lehetőséget nyújt a megpihenésre, és itt nyílt meg a Budavári Palotanegyed hetedik információs pontja is, ahol jegyet is lehet váltani az aktuális programokra.

 

A keleties hangulatú Török kert és a megújult Karakas pasa tornya a Szent György tér felől lépcsőn, a Palota út és a Csikós udvar felől pedig lifttel is megközelíthető.

 

Facebook/Nemzeti Hauszmann Programm

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.