Nyitókép: Profimedia

 

94 éves korában elhunyt Milan Kundera cseh-francia író. Ő volt a legtöbbet fordított cseh származású szerző, és a leghíresebb cseh szülöttek közé tartozott külföldön – írja a ČT24.

 

Milan Kundera elsősorban A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Tréfa című regényei által vált híressé. Számos esszét írt zenéről, irodalomról és filozófiáról is. Többször emlegették az irodalmi Nobel-díj lehetséges jelöltjeként.

 

A brünni születésű író 1975-től francia száműzetésben élt, 1979-ben megfosztották csehszlovák állampolgárságától. Cseh állampolgárságát csak 2019-ben kapta vissza. Kundera az 1980-as évek óta franciául írta műveit.

 hirdetes_300x300  

 

1929-ben született. Ahhoz a nemzedékhez tartozott, amely az 1948-as kommunista puccs után került be az irodalmi életbe. Az 1950-es évek közepétől az 1960-as évek elejéig rendszerpárti szerző és a Kommunista Párt tagja volt.

 

1968 után kikerült a normalizációs szervek kegyéből, ezért feleségével a kivándorlás mellett döntött. 1989 után nem tért vissza hazájába, Franciaországban maradt. Életének néhány eseménye még mindig nem teljesen tisztázott, mert nem adott interjút, és hallgatott a múltról.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!