Nyitókép: osoknapja.hu

 

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét. Az augusztus 4–6. közötti rendezvény keretében több mint ötven zenei, valamint tudományos ismeretterjesztő programot is szerveznek.

 

Az Ősök Napja – a Kurultaj testvérrendezvénye – nomád vonulással, harci bemutatókkal, lovas versenyekkel és lovas vetélkedőkkel, íjászprogramokkal, hagyományőrző sportviadalokkal, a magyar-hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállításokkal, illetve népzenei és magyar táltos-zenei programokkal várja az érdeklődőket.

 

A családbarát eseményen a gyermekek is számtalan program közül választhatnak. A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány által 2011-ben életre hívott rendezvény célja, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek, Atilla hun nagyfejedelemnek, Árpád vezérlő nagyfejedelemnek, valamint a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek.

 hirdetes_300x300  

 

A rendezvény keretében több mint ötven zenei és hagyományőrző-, valamint tudományos- ismeretterjesztő programot szerveznek. A nagy területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat. Az Ősök Napja alaphangulatát a különleges helyszín adja: a Bács-Kiskun vármegyei Bugac három napra egy a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborrá változik.  Az antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek által előkészített, valamint a legkiválóbb hagyományőrző csapatok által megvalósított programok izgalmas és látványos módon mutatják be történelmünk legkorábbi sajátosságait és szokásait.

 

A lovasnomád múlttal rendelkező nemzetek összetartozásának és rokonságának egyik legnagyobb közös ünnepén a keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása kerül a fókuszba, valamint az ősi magyar, a keleti pusztákról magunkkal hozott nomád gyökerű sportok újjáélesztése és megismertetése.

 

Ennek szellemiségében tradicionális seregszemle, harci bemutatók, nomád vonulás, lovas versenyek és vetélkedők, valamint hagyományőrző sportviadalok is színesítik az eseményt, melynek helyszínén emellett hatalmas „nomád szállás”, valamint hadi tábor is felépül az Ősök Napján.

 

Turizmus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.