Nyitókép: Peter Kogler via digioneer.pro

 

Peter Kogler „Mixed Reality” című digitális szoborkiállításával indul a bécsi Otto Wagner Areal területének köztes hasznosítása. Az egykori kórházi pavilonokból tudományos, oktatási és művészeti tér lesz, de addig is kulturális rendezvényeknek ad otthont a terület, amely nyitva áll a nyilvánosság előtt. Lesznek tisztáskoncertek és stációszínház is.

 

A Bécs 14. kerületében, a Baumgartner Höhen található Otto Wagner Arealnak hosszú, változatos története van. A szecessziós épületegyüttest 1907-ben adták át és az idő nagy részében pszichiátria illetve tüdőkórház működött itt. 1939 és 1945 között több épülete is a nemzetiszocialista halálgépezet színhelyévé vált, így ma fontos emlékhely is. Miután a Penzingi Klinika nagy része kiköltözött innen, az Otto Wagner Areal központi részén található egykori klinikai tömbből a tudomány, az oktatás és a kultúra tere lesz. A műemlékvédelem alatt álló pavilonok felújítása és adaptálása, valamint a műszaki infrastruktúra felújítása idejére a terület kulturális rendezvényeknek ad majd otthont.

 

Az új funkció nyitánya az elismert osztrák művész, Peter Kogler „Mixed Reality” című ingyenes digitális szoborkiállítása, amely kiterjesztett valóság segítségével jeleníti meg a 3D-s műalkotásokat. Ehhez a látogatóknak csupán az ingyenes WIKAR alkalmazást kell letölteniük, majd beszkennelniük a területen végigfutó „szerpentin” mentén felállított QR-kódokat.

 hirdetes_300x300  

 

Az okostelefon segítségével a parkos területen feltűnő virtuális kiállítási tárgyak a művész játéka érzékeléssel, médiával és térrel, valamint materiális és immateriális megjelenési formákkal.

 

Míg a Mixed Reality című kiállítás október 31-éig látható, augusztusban és szeptemberben tisztáskoncerteknek ad otthont az Otto Wagner Areal. A „Négy utazás a boldogságba” című zenei sorozat – 2023. augusztus 25., 26., szeptember 2. és 17. – a terület bécsi flair-jét mutatja meg. Október 8-án pedig „Otto Wagners Wandering Wonders” címmel  Philippe Riéra dramaturg bécsi és nemzetközi művészek közreműködésével avatja be a résztvevőket Otto Wagner sokoldalú világába.

 

Az egyes stációkon tánc, performansz, zene, divat és sok más várja majd a nézőket, akik maguk is szerves részeivé válhatnak a területen kibontakozó műalkotásnak.

 

Turizmus.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.