Nyitókép: Körkép.sk

 

A komáromi Limes Galériában augusztus 18-án színpompás kiállítás nyílott AYA Gyarmati Mária festőművész műveiből. A tárlat az Angyalszárny címet kapta, és a Pro Arte Danubii és a Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás szervezésében jött létre.

 

A rendezvényt az est házigazdája, Farkas Veronika művészettörténész nyitott meg, üdvözölve a képzőművészt, annak hozzátartozóit, és valamennyi vendéget. 

 

 hirdetes_300x300  

 

A művészettörténész, mint a kiállítás kurátora, röviden bemutatta az AYA művésznevet viselő alkotót és tevékenységét, aki színekben gazdag műveivel a belső és külső egyensúlyt keresi. A jelenlegi tárlat a festőművész legújabb, vegyes tematikájú képeit fogja össze, amelyek között bőséggel találunk természeti képeket, főként virágokat, de szakrális jellegű alkotásokat is. AYA Gyarmati Mária élénk, harsány színekkel fest, ennek ellenére képei a lélek rejtelmeinek mély titokzatosságára engednek következtetni.

 

Farkas Veronika művészettörténész összefoglalta AYA Gyarmati Mária életútját, alkotói tevékenységét. Megtudhattuk, hogy a művészt már gyermekkora óra érdekelte a festészet, ennek ellenére mégis az egészségügyi pályán kötött ki, diákéveiben maga az alkotás csupán hobbiszintű foglalatosság maradt.

 

 


Aztán a sors fordulatot hozott életében, 2003 óta, tehát éppen húsz esztendeje fest aktívan. Önfejlesztő, autodidakta módon képezte magát; tehetségével és kitartásával magas művészi szintet ért el, melynek eredményeképpen számos külföldi tárlaton is bemutathatta alkotásait. Mindezeket számottevő elismerő oklevéllel támasztotta alá.

 

 Megtudtuk, hogy több témakörben fest, otthon van a csendéletek világában, az absztrakt művészetben, és gyakran visszatér a szakrális alkotásokhoz is. Nagyon szorgalmas és saját magával szemben végtelenül kritikus, igényes. Kitartásának, elszántságának köszönhetően mára már nagyon sok nemzetközi galéria tagja.

 

Farkas Veronikától azt is megtudtuk, hogy a művész az irodalom berkeiben is jártas, több verse is született már, amelyek közül a tárlat megnyitójának alkalmából megírt versét Angyalszárny címmel elő is adott.  A művészettörténész felhívta még a közönség figyelmét a festmények címeire is, melyek szintén utalnak a művész irodalmi beállítottságára. 

 

 

A kiállításon Szabó László fotóművész olvasta fel Gyarmati Mária önvallomását, aki alkotó festőművészként jellemzi önmagát, s akinek maga a folyamat a lételeme: létrehozni valami szépet, amivel másoknak is, saját magának is örömet szerez. 

 

„A Gondviselőtől a „festészet talentumát” kaptam… Már gyermekként megmutatkozott ez irányú tehetségem, már az elemi iskolában is. Nagyon készültem, hogy majd felnőttként festőművész leszek. Ám az élet közbeszólt, legnagyobb szomorúságomra. Én hittel vallom, az álmainkat sosem szabad feladni, mert az végig ott munkálkodik bennünk, a sorsunk elrendelése által. Mivel tehetségünket a Gondviselőtől kapjuk, csakis ő döntheti el mikor lépünk arra az ösvényre, amit elrendelt számunkra…Már sok önálló kiállítás van mögöttem, melyek hatalmas motiváló erők számomra, hogy helyes az útirányom…A tematikáim változóak, a szakrálistól az absztrakttól a modern művészeti stílusig minden érdekel.”

 

„Mindig az első ecsetvonás lendülete adja meg azt a semmihez sem fogható varázst, melybe napokra belezuhanok. Kikapcsolva az idő pergését, belépve a kapun, ahol már csak a művész van és a magalkotásra váró kép, mely minden estben angyali érzés.”


AYA Gyarmati Mária festőművész megköszönte munkássága bemutatását és méltatását, majd saját maga is röviden vallott megtett útjáról. Megismerhettük azt a nehéz élethelyzetet is, hogy leánya vesedaganattal küzd, és éppen ennek kapcsán kapta a jelenlegi tárlat az Angyalszárny címet, utalva az égi erőkre, amelyek földi nehézségeink idején is a reményt, a kapaszkodó szálat jelentik. 

 

Az ünnepségen jelen volt Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, a Magyar Kultúra Lovagja, akinek a művésznő barátságuk jelképeként egy festményt adományozott.

 

A jobbszélen, elöl Dráfi Mátyás

 

A kiállítás nyitórendezvényét Pfeiferlik Tamás művészi előadása tette hatványozottan ünnepélyessé, aki gyönyörű énekhangjával oratóriumokat énekelt, betöltve az egykoron szakrális térként szolgáló Limes Galéria falait.

 

Az ünnepi műsort követően a közönség nagy érdeklődéssel szemlélte a sokféle, színgazdag alkotást, amelyek különleges, egyedi atmoszférát teremtve hatnak a szemlélőre. Az alkotó képeiről így vall:

 

„Szeretném önmagamból a legjobbat adni az embereknek  –
Mindezt teszem hittel és lélekkel, amíg csak élek.”

 

 

A Limes Galéria tárlatát, amelyben jelenleg a virágok, és az emberi lélek, a titokzatosság lenyomatai dominálnak, 2023. szeptember 14-ig, hétköznapokon 14.00–17. 00 óra között tekintheti meg a közönség. Érdeklődni a +421 903 719 493-as telefonszámon lehet. 

 

Buday Mária

A fotók a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!