Nyitókép: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

 

A tervezett ütemezésnek megfelelően halad az újjászülető Vöröskereszt-székház homlokzatdíszeinek hatalmas szaktudást igénylő újragyártása. Az elkészült ornamentumok első darabjai megérkeztek a műhelyekből és végleges helyükre kerültek, így az épület megjelenése napról-napra közelebb kerül századfordulós képéhez.

 

A rendkívül bonyolult, és számos egyedi műszaki megoldással kialakított tetőszerkezet ékessége is a helyére került a napokban. A szakemberek péntek hajnalban rögzítették a Dísz téri épület két sarokkupoláján az egyenként másfél tonna súlyú csúcsdíszeket, amelyek végpontjai 34 méter magasan állnak. A villámhárítóként is funkcionáló záróelemeket közel 30 szakember fél év alatt alkotta újra.

 

Szintén elkészült a tető patinázott bádogfedése, visszakerültek a csiga- és kagylómintákkal díszített manzárdablakok, a tetőkorlát díszműbádogos posztamensei, valamint az attikafal faragott kőelemei. A Dísz tér délkeleti sarkán álló épület – amelyet Hauszmann Alajos, és veje Hültl Dezső terveztek – egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének. Sérülései ellenére megmenthető lett volna, 1946-ban mégis a bontásáról döntöttek. Helye sok évtizedig városképi sebként tátongott a budai Várban, azonban a Nemzeti Hauszmann Program részeként hamarosan újra századfordulós fényében lesz látható.

 hirdetes_810x300  

 

Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.