A budapesti Romanika Kiadó gondozásában megjelent Tarics Péter ”A nemzetpártiság cselekvő hitvallása – Orbán Viktor 60. születésnapjára” című kiskönyve, amely a magyar miniszterelnök 60. születésnapja tiszteletére látott napvilágot. A kiskönyv szövegéhez a szerző honlapunkon megjelent hasonló című írása adta az alapot.

 

Tarics Péter újságíróként és okleveles politikai szakértőként a kötetben végig követi és elemzi Orbán Viktor miniszterelnökségeinek eredményeit, szakszerűen, tárgyilagosan, elfogultság nélkül. Nemcsak a magyar miniszterelnök hazai és nemzetközi politikai szerepvállalásának jelentőségét, lényegi elemeit tárgyalja, hanem a miniszterelnökségei alatt elért gazdasági eredményeket is. Nemzetpolitika, nemzetegyesítés, gazdasági előrelépés, nemzetközi viszonyok, küzdelem a magyar függetlenségérért és a magyar identitás megtartásáért, harc háborúpárti maffia ellen, harc az infláció ellen, gazdasági növekedés, államadósság csökkentése, GDP, a magyar föld védelme, vidékfejlesztés, a koronavírus elleni harc, gyermek- és családvédelem, a határon túli magyar iránti felelősség stb. – mindezt a politikai szakértő szemüvegén át elemzi a szerző. 

 

A történet természetesen az 1980-as évek végén kezdődik, amikor Orbán Viktor nyomatékosan megjelent a magyar politikai életben, és nemzetközi szempontból is jelentős szereplővé vált.

 

 hirdetes_300x300  

„Akkor, abban a történelmi pillanatban azt hittük, hogy ez volt Orbán Viktor legjelentősebb beszéde. Sokáig így is volt, de 2010 után – különösen azonban 2020 után – egyértelművé vált, hogy a magyar miniszterelnök ezt a beszédét túlszárnyalta számos olyan megnyilatkozásával és beszédével, amelyekkel Magyarországot és a magyar nemzeti érdekeket volt kénytelen megvédeni.”

 

– írja a szerző Orbán Viktornak Nagy Imre és társainak újratemetésén, 1989. június 16-án elmondott beszéde kapcsán. 

 

A szerző elemzi azt is, hogy a 2022-es választási vereség után miként, milyen módszerekkel kezdett „új időszámítást” Orbán Viktor és a Fidesz, miként viselkedett a baloldal kormányzása alatt, hogyan építette néppártá a Fiatal Demokraták Szövetségét, milyen szövetségeseket keresett ahhoz, hogy ismét kormányozhasson, méghozzá eredményesen és tartósan.

 

A kiskönyvben Tarics ismerteti Orbán Viktor korábban megfogalmazott 12 pontját, amelyek ahhoz voltak szükségesek, hogy ne csak megnyerje a választásokat, hanem meg is tartsa a kormánykereket. Hogy melyek ezek? A következők: : „A magyar recept első pontja: a saját szabályaink szerint kell játszani. Második pont: Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában. Harmadik pont: Nemzeti érdek a külpolitikában. Negyedik pont: Legyen médiánk! Ötödik pont: Leplezd le ellenfeleid szándékát! Hatodik pont: Gazdaság, gazdaság, gazdaság! Hetedik pont: Ne szorulj ki a szélére! Nyolcadik pont: Minden nap olvassunk! Kilencedik pont: Legyen hited! Tizedik pont: Keress barátokat!


Tizenegyedik pont: Építs közösségeket! Tizenkettedik pont: Építs intézményeket!”

 

 

A szerző a kötetben idéz abból az interjúból, amelyet 2000 májusában készített a magyar miniszterelnökkel, s amelyben mindenekelőtt az Európai Unióhoz történő csatlakozás aspektusairól beszélgetnek egymással. Ennek azért (is) van jelentősége, mert a mai Európai Unió már nem tölti be azt a szerepet, amelyet a 2000-es évek elején betöltött, s amely az alapító okmányában szerepel, illetve amelyet alapítói megálmodtak annak idején.

 

A szerző tárgyalja a politika működésének törvényszerűségeit, természetszerűen a magyar kormányzás vonatkozásában, illetve Magyarország nemzetközi térben történő mozgása függvényében. Nem maradt ki a kiskönyvből az a heorikus harc és küzdelem sem, amelyet a magyar miniszterelnök saját ellenzékével és a külföldi ellenfeleivel vívott és vív ma is. Ennek forrásait is feltárja Tarics Péter – könyörtelen őszinteséggel és tárgyilagossággal. Churchillt idézi a szerző, aki azt mondta egykor: „Ha vannak ellenségeid, az a biztos jele annak, hogy valamit jót csinálsz.”

 

A kiskönyv szerzője konkrét számokkal, statisztikai és gazdasági mutatókkal, valamint gazdaságpolitikai elemzés segítségével mutatja be Magyarország gazdasági fejlődését, helyét a nemzetközi porondon, beleértve a pénzügyi politikai valamennyi aspektusát. „Ezek az eredmények a magyar recept, a magyar modell működőképességét, létjogosultságát bizonyítják, és létfontosságúak olyan ország esetében, amelynek nemzeti vagyonát a XX. században ötször próbálták megcsonkítani, kirabolni, kifosztani, külföldre hurcolni, megsemmisíteni.” – írja a szerző a kötetben, hozzátéve a magyar kormányzat idevágó jelszavát: „A haza nem eladó”.

 

A kiskönyv felvázolja azt is, hogy Orbán Viktor töretlenül hisz az alázatosan elvégzett munkában, és 2020. december 2-ától számítva a magyar történelem leghosszabb ideje kormányzó miniszterelnöke. Ő az 59. magyar kormányfő, és az említett napon 5261. napja töltötte be hivatalát, megelőzve ezzel az addigi első „befutót”, Tisza Kálmánt, aki 1875 és 1890 között 14 évig és 144 napig, összesen 5260 napig vezette a magyar kormányt.

 

A kötet mondanivalóját – amely a Romanik kiskönyvtár 25. köteteként látott napvilágot – színes fényképekkel és a mondanivalót erősítő képaláírásokkal gazdagította a kiadó és a szerző.

 

Végszóként pedig ideillik az a gondolat, amelyet Orbán Viktor fogalmazott meg korábban, s amely Tarics Péter kötetében is szerepel:

 

„Szeretem az országomat, szeretem a népét, s ha bármilyen eredményt érünk el, az csak annak köszönhető, hogy motiváltak vagyunk és céltudatosak. A magyar egy nagyszerű nép, amely megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele.”  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.