Nyitókép: Körkép.sk

 

Szeptember legelső napjaiban tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Kútfeszt – összművészeti fesztivál, melynek megnevezését a kétezres évek elején kiépült Európa Udvar központi terét kitöltő szökőkút adta, jelezve ezzel az esemény helyszínét.

 

Az idei év azonban változást hozott, hiszen a Kútfeszt a Tiszti Pavilon udvarának tavaly felújított szabadtéri színpadán sorakoztatta fel műsorának nagyobbik részét.

 

 hirdetes_300x300  

 

A sokszínű program főszervezője az Egressy Béni Városi Művelődési Központ volt, élén Lakatos Róbert igazgatóval, és e háromnapos rendezvény szeptember 1-jén, pénteken délután kezdődött el.

 


Az amfiteátrum nagyszínpadán elsőként a magyarországi Junior Príma díjas
Tímár Sárát és zenekarát hallhattuk, aki számos zenei formációban megfordult már. Az együttes a komáromi közönség előtt a 2023-as év folyamának Petőfi-bicentenáriuma kapcsán hatványozottan időszerű, szinte népdallá vált Petőfi-verseket adott elő.

 

 


Az esti órákban a
Rómeó Vérzik, a bő húsz éve népszerű, Somorján alapított felvidéki rockegyüttes előadását élvezhette a közönség. A rockzenészek és rajongóik egymásra találása most is kitűnő hangulatot eredményezett.

 

A népzene rajongói sem maradtak szórakozás nélkül, a későesti órákban Lakatos Áron és zenekara az Európa Udvar közkedvelt mulatójában, a Borozóban húzta a talpalávalót, ahol kiváló hangulatú táncház kerekedett.

 

 

Szombaton a Tiszti Pavilon amfiteátrumában a komáromiak körében nagyon népszerű Zsapka Attilát és zenésztársait hallhatta a közönség, akik koncertjüket Líra és rock and roll címen fogták össze. Mint a cím is mutatja, előadásukban egyaránt megtalálhatók voltak kortárs költők megzenésített versei, de az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar zenei slágerei is. A közönség körében hatalmas sikert aratott Zorán Apám hitte című örökzöld slágere, melynek refrénjébe a nagyérdemű is lelkesen bekapcsolódott, és vastapssal jutalmazta a zenészeket.

 

Apám hitte az otthon melegét / Apám hitte az ünnep örömét
Apám hitte az apja örökét / S úgy hiszem, ez így volt szép.

 

Bár a nagy nézőtéren a közönség létszáma kissé foghíjasnak mutatkozott, a szökőkút előtti teret minden bizonnyal jól kitöltötték volna.

 


Az amfiteátrum színpadának következő szereplője a Moyzes kvartet volt, akik a komolyzene kedvelőinek nyújtottak magas szintű művészi élményt. Az együttes Szlovákia egyik legjelentősebb és legrégebben működő kamarazenekari formációja. A Moyzes kvartet több mint harminc éve aktív tevékenységet mutat fel a zenei életben, fennállásuk óta közel kétezer koncertet adtak Európa-szerte, de számos külföldi szereplésükkel is sikert arattak, például Japánban, Indiában, Marokkóban.

 

Az esti órákban ismét a Borozóba helyeződött át a szórakozni vágyók tábora, ahol ehhez a DJ Vinnie Lonely adta meg az alaphangulatot.

 

A 13. Kútfeszt utolsó napja a kisgyermekes családoknak szerzett örömet. Az EB VMK-ban A három kívánság című népmese került bemutatásra a Csavar Színház előadásában. A darab szereplői Gál Tamás, Kiss Szilvia nagyszerű játékukkal elbűvölték a gyerekeket, ugyanígy Lakatos Áron is, aki hangszeren működött közre.

 

 


Mint minden népmese,
A három kívánság is gazdag mondanivalót rejt magában, így a kellemes szórakozás mellett nem csupán a gyermekek, de a felnőttek is leszűrhették a tanulságot.

 

A Kútfeszt háromnapos kulturális rendezvény színes, élményekben gazdag hétvégével ajándékozta meg a komáromi közönséget.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.