Nyitókép: Körkép.sk

 

Az elmúlt hétvégén ismét széles skálájú rendezvénysor szórakoztatta Komárom zenekedvelő közönségét, amikor is 28. alkalommal került sor a gazdag hagyományú Borostyán Fesztiválra. Az egyik legnagyobb múltú felvidéki zenei rendezvény koncertjein a népzenétől a világzenéig, a jazztól a popzenéig, a rocktól a komolyzenéig sok izgalmas produkciót hallhatunk. A kiváló muzsikusokból álló együttesek 2023. szeptember 8–9-én teremtettek pezsgő hangulatot a komáromi Európa Udvarban.

 

A közel három évtizedes zenei fesztivál főszervezője Nagy László, a Borostyán együttes frontembere, aki csapatával céltudatosan kapcsolja össze a szép, gazdag tartamú verseket igényes dallamokkal. Évről évre bizonyosságot nyer, hogy az általuk képviselt irányzat a kellemes szórakozás eszközeivel az általános művelődést is szolgálja. 

 

 hirdetes_810x300  

A péntek délutáni nyitókoncert első fellépőjeként Petra Börnerová Band együttesét hallhattuk. A családi trió saját repertoárja eredeti folk és blues kompozíciókon alapul. A csapat nemcsak hazai színpadokon, de több európai országban is meghódította már a közönséget.

 

 

Őket a Kolomann Gábor Trió követte, akik kiművelt, professzionális muzsikusokként hatalmas sikert arattak az Európa Udvar szabadtéri színpadán. Repertoárjuk magával ragadó, a jazz standardektől kezdve a popslágereken át az autentikus dalokig mindent játszottak. 

 

Az esti órák sztárja, a Fifti-Fifti hasonlóan nagy sikert aratott. A zenei együttes két taggal állt fel, melyben Tornóczi Tibor szájharmonikázik és énekel, Göbő Sándor szintén énekel és gitározik. Fellépésüket saját szerzeményeik mellett főként Cseh Tamás dalai tették hangulatossá, amelyekkel a halhatatlanná vált zenész előtt kívántak fejet hajtani.

 

A fesztivál második napját az előző évben alakult Brilliante Akusztik indította, akik jelenleg keresik saját útjukat. Céljuk a szórakoztatás: kellemes zenét szólaltatni meg, amellyel akár háttérzeneként is jó hangulatot teremthetnek, baráti, társasági összejöveteleken. 

 

A duót követően a fesztivál címét adó Borostyán együttes lépett színre, akik e névadással is a versek örökzöld értékét kívánják hangsúlyozni.

 

Az együttes sokszínű zenei világát leginkább a líraiság jellemzi, amit dzsesszes és meditatív elemekkel is ötvöznek, hordozva a népzene és a világzene stílusjegyeit.

 


Többségében magyar klasszikusok és felvidéki költők verseit éneklik meg, emellett koncertjeiken előszeretettel játszanak saját feldolgozású ír népzenét is. Zenei kiműveltségük sokrétű, játszanak gitáron, hegedűn, fuvolán, furulyán, ír furulyán, basszusgitáron, de nem hiányzik a dob és a bongó sem. 

 

A Borostyán együttes ismét a nagy klasszikusokkal lépett színre, hallhattuk Balassi Bálint, Babits Mihály, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, József Attila, Nagy László megzenésített verseit, melyek emberi érzelmeket, hangulatképeket közvetítenek. Babits Mihály versével hűen kifejezték az emberi vágyat, ami örökké útra késztet, hogy magunk is megismerjük a világ szépségét, ám ennek teljessége senki számára nem adatik meg. A vers nyolc európai ország meghatározó jellemzőit sorolja fel, amelyek csalogatóan mutatják szépségüket.

 


Olaszhon. Göndör fellegek, / Sötét ég lanyhul fülleteg.
Szökőkut víze fölbuzog. / Tört márvány, fáradt mirtuszok.

Göröghon. Szirtek, régi rom, / ködöt pipáló bús orom.
A lég sürű, a föld kopár. / Nyáj, pásztorok, fenyő, gyopár.

Ó mennyi város, mennyi nép, / Ó mennyi messze szép vidék!
Rabsorsom milyen mostoha, / hogy mind nem láthatom soha!
( Messze, messze – részlet)

 

Az együttes Kosztolányi Dezső versével éppen az ellenkező végletet is bemutatja, amikor egy kisebb fizikai tér, egy adott természeti kép többet jelent a világ számos csodájánál, ha ahhoz pozitív emóciók kötődnek.

 

Az ég legyen tivéletek, / Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek / szagos, virágos fergeteg, / ezer fehér virág.
Ti adtatok kedvet, tusát, / ti voltatok az ifjúság, / Üllői-úti fák.
(Üllői úti fák – részlet)
 

Hasonlóan tartalmas volt a Borostyán együttes valamennyi szerzeménye, amelyeket a lelkes közönség vastapssal jutalmazott.


Elmondhatjuk tehát, a dallam és a vers minden esetben összhangra talált, ami a verséneklő zenei rendezvénynek igazi értéket adott.

 

A magyarországi Makám Kvartett szintén megzenésített versekkel aratott sikereket, jelenlegi felállásukban kortárs magyar költők műveit mutatták be, saját feldolgozásban. Őket a hazai nagy kedvenc, Emmer Péter követte, aki nemzetközileg is ismert és elismert gitárvirtuóz. Zenészként szerepel a Jókai Színház több zenés darabjában és több musical zeneszerzője. 2014-ben az év legjobb hangszeres zenésze kategóriában Harmónia díjat kapott. A fesztiválon előadott zenéje ennek megfelelően magas művészi szintet ért el, amit a legkifinomultabb hallású közönség is nagy élvezettel hallgatott.

 

Az idei kétnapos fesztivált, mely végig ingyenesen szórakoztatta közönségét, a Siposs Dávid–Farkas Attila Duó esti előadása zárta. A szaxafon-zongora kettős produkciójának hangjai felélénkítették az éjszakát, aki arrafelé sétált, minden bizonnyal az Európa Udvarban kötött ki. A fesztiválról a kiváló hangulat egy pillanatig sem hiányzott.

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.